Chocolate & Toffee Cupcakes

5/04/2011 Agata 24 Comments



Ach te cupcakesy... :)
Na Wielkanoc Zając przyniósł mi stelaż, na którym nabierają one zupełnie innego wyglądu. Tym razem bez różu i perełek, skusiła mnie bardzo klasyczna stylizacja :) Myślę, że połączenie kolorów toffi i czekolady jest tak eleganckie, że cupcakesy spokojnie mogą zastępować tort na niektórych przyjęciach.

Tym razem bazą są klasyczne czekoladowe mufiny, lecz z mniejszą ilością kakao, a z większą ilością czekolady (90% Cacao Lindta). Spód specjalnie nie grzeszył słodkością, gdyż równoważył ją krem. Wersja czekoladowa i toffi. Nie oszukujmy się, poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowe kremy do tortów (dodałam tylko mleko i trochę masła). Za to czas zaoszczędzony na tworzenie kremów zdecydowanie wykorzystałam na ozdabianie cupcakesów. Niby nic, a tak naprawdę padałam na twarz po zrobieniu wszystkiego. Mam nadzieję, że przynajmniej dziewczynom, z którymi spotkałam się na Majówkowej Babskiej Imprezie smakowało :-)




Potrzebujemy:

na 25 cupcakesów:

500 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao dobrej jakości
250 g cukru pudru


1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (90% CACAO Lindt)
300 ml mleka
90 ml oleju
3 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego

2 gotowe kremy do tortów
(+ mleko i masło)





Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre (czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej). Następnie szybko łączymy je ze sobą, napełniamy papilotki do połowy i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Następnie studzimy. Przygotowujemy krem do tortów i za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy cupcakesy.
Możemy dołożyć jeszcze dowolne dekoracje.



24 komentarze:

  1. Ale piękne! A w jakim lesie grasują zające z takimi prezentami? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają prześlicznie

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu takie zające u mnie nie chodzą...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajecznie wyglądają, jak na przyjęcie eleganckiej, wytwornej królewny- takie skojarzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bajecznie wyglądają Co ja bym dała, żeby taką teraz zjeść

    OdpowiedzUsuń
  6. Czaiłam się ostatnio na podobny stelaż, ale ktoś zwinął mi sprzed nosa ostatnią sztukę. Więc teraz pozostaje mi podziwiać Twoje piękne cupcakes i użalać się nad swoim roztrzepaniem...
    Przyznaję się, że również kilka razy użyłam gotowego kremu i byłam pozytywnie zaskoczona. Oczywiście to nie to samo co domowy, zrobiony od podstaw, ale czasem można przymknąć na to oko ;).

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale cudeńka i ten stelaż!Zazdrościmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie wyglądają!
    jak z profesjonalnej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy5/5/11

    Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowicie, słodko i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chyba zaprosze tego zajaca nastepnym razem do siebie ;) Stelaz piekny. Przydalby mi sie jeden taki cupcake do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  13. zazdroszcze, mi wychodzą płaskie placki ;P

    OdpowiedzUsuń
  14. Za cupcakes się jeszcze nie zabierałam, za to Twoje prezentują się perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy5/5/11

    jeju, jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zyziaaa5/5/11

    Za tego toffi dałabym się pokroić. Cudny ten stelaż, babeczki cudnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki cudowny stojaczek na babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy3/6/13

    Witam.Gdzie można kupić taką śliczną paterę na muffinki?

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy3/6/13

    Witam.Gdzie można kupić taką śliczną paterę na muffinki?

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy3/6/13

    Witam.Gdzie można kupić taką śliczną paterę na muffinki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)