Krówki w jabłkach - muffiny

9/19/2011 Agata 8 Comments


Jesienne, wieczorne muffiny z jabłkami, orzechami i krówką, które wyszły jak nigdy. Dlatego też odważyłam się je tutaj wrzucić chociaż zdjęcia nie są zachwycające, co jest oczywiście kwestią światła. Gdy wyjmowałyśmy je z piekarnika było już po 22...:)
Popijałyśmy ostatnio z Igą kawę w pewnej poznańskiej kawiarni, zamówiłyśmy sobie po babeczce z jabłkami i stwierdziłyśmy, że zrobimy takie, tyle że po swojemu. I wiecie co? Wyszły lepsze (bo z krówką!). 
Proste w przygotowaniu za to naprawdę pyszne. W środku mięciutkie jabłka, roztopione toffi, chrupiące migdały. Warto porwać na chwilę papilotki, pociachać jabłka, wrzucić po krówce do babeczki. No i jeszcze na sam koniec na muffina - czapeczka z bitej śmietany. Rozpusta :) Dobre towarzystwo przy pieczeniu wskazane. Tak jak wino (z kotem na etykiecie!).


Potrzebujemy
(wyszło 18 mufinek):
300 g mąki
100 g roztopionego masła
2 roztrzepane jajka
100 ml mleka
150 ml śmietany 18%
150 g cukru demerara
50 g białego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g jabłek (antonówki najlepiej)
50 g migdałów
50 g rodzynek
50 g orzechów (w sumie to obojętnie jakich)
100 g krówek




W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, migdały) i mokre (mleko, śmietana, roztopione masło, jajka). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem waniliowym i ewentualnie cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni w termoobiegu. Formę do mufinek wykładamy papilotkami.
Mieszamy zawartość obu misek (delikatnie), papilotki napełniamy do 1/3 ciastem, potem wykładamy na nie po łyżeczce jabłek pokrojonych w kostkę, przykrywamy ciastem i do każdego upychamy jeszcze po połowie krówki. Możemy na wierzch posypać jeszcze orzechami bądź migdałami. 
Wkładamy do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy, studzimy przez chwilę.

No i jeszcze piosenka na dzisiaj. Przepiękny klasyk.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ja też mogę oddać swój piekarnik w twoje ręce, tylko zrób mi coś takiego! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... ładne, ładne babeczki ;]
    i takie kuszące ;]



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne babeczki, a dodatek krówek to rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  4. super, zazdroszczę wieczornego pieczenia i tych pysznych babeczek!!! z opisu wynika że są fenomenalne, na zdjęcia nie narzekaj - są ciepłe i przyjazne, wg mnie oddają wnętrze muffinek.

    Wino z kotem pycha jest!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki zawsze sa super, ale takie z krowkami to sa jeszcze lepszejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy19/9/11

    już sobie wyobraziłam smak tej roztopionej krówki i jabłek z cynamonem, pychotka na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. muffinki bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham muffinki! krówki też! mniamniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)