Pumpkin pie - tarta z dynią

10/06/2011 Agata 14 Comments



Mogłabym napisać esej na temat moich obaw dotyczących Pumpkin pie. Jestem dzieckiem lat dziewięćdziesiątych i wychowana na amerykańskich serialach zawsze się zastanawiałam jak może smakować ciasto z dynią. No i w końcu, przyszedł ten dzień, gdy kupiłam kawał dyni i gubiąc po całej kuchni pestki przygotowałam to ciacho. Wrażenia? 50 na 50. Słodkie choć trochę pikantne, ale jednak to nie jest smak do którego jesteśmy bardzo przyzwyczajeni. No ale warto spróbować, piękny zapach na pewno Was uwiedzie :) Warto choćby po to żeby zobaczyć co w Stanach wsuwają w każde Halloween. 


Potrzebujemy:

ciasto kruche:
250 mąki
125g zimnego masła
2 żółtka 1 białko
100g cukru pudru

nadzienie:
2 kg dyni
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego1
100 ml śmietanki 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta chilli


Dynię oddzielamy od skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do gorącej wody (1/3 wysokości garnka), dodajemy 4 łyżki cukru i łyżeczkę gałki muszkatołowej i cynamonu. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie odcedzamy dynię na sitku i studzimy.  

Przygotujemy ciasto kruche tak jak zawsze, czyli mąkę ugniatamy z kawałkami zimnego masła, żółtkami, białkiem i cukrem. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Potem wylepiamy formę od tarty ciastem, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. 

Przygotujemy masę dyniową: wystudzoną dynię blenderujemy razem ze śmietanką, jajkami, syropem klonowym, przesianym cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Smakujemy i doprawiamy według uznania.

Wyjmujemy częściowo upieczone ciasto kruche i rozsmarowujemy na nim masę dyniową. Wkładamy do piekarnika na około godzinę. 

Serwujemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Dobre jest na ciepło jak i na zimno.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie!:) Wyobrażam sobie, jak nieziemsko musi pachnieć. Zdaje się, że już wiem, jak spożytkuję dynię czekającą na mnie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale marzy mi się kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam to ciasto w zeszłym roku na halloween - mi nie przypadło do gustu, choć zapach piękny, za to Mój Towarzysz Życia je uwielbia i w tym roku też na nie liczy! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna tarta! :)) Sliczny ma kolorek:)
    Pozdrowienia:)
    majana

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała!
    Uwielbiam dyniowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wyszła idealnie. Niczym wycięta z szablonu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7/10/11

    smacznie wygląda i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię dynię w słodyczach, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie wymarzona tarta :) cudowna

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna! schrupałabym monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo chciałabym spróbować - wygląda cudnie i tak jak lubię - nie za grubo, idealnie do kawki

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6/11/11

    wlasnie je robie i mam na nie wielka chote licze na to ze mi wzjdzie jak z obrazka:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. piekne ciasto! mam pytanie, jak Ci sie to udaje, ze podczas podpiekania spodu boki ciasta Ci nie splywaja? mi zawsze splywaja mimo mocnego schladzania ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze sporo nadkładam na górę, też spływają, ale mniej :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)