Pumpkin pie - tarta z dynią
Mogłabym napisać esej na temat moich obaw dotyczących Pumpkin pie. Jestem dzieckiem lat dziewięćdziesiątych i wychowana na amerykańskich serialach zawsze się zastanawiałam jak może smakować ciasto z dynią. No i w końcu, przyszedł ten dzień, gdy kupiłam kawał dyni i gubiąc po całej kuchni pestki przygotowałam to ciacho. Wrażenia? 50 na 50. Słodkie choć trochę pikantne, ale jednak to nie jest smak do którego jesteśmy bardzo przyzwyczajeni. No ale warto spróbować, piękny zapach na pewno Was uwiedzie :) Warto choćby po to żeby zobaczyć co w Stanach wsuwają w każde Halloween.
Potrzebujemy:
ciasto kruche:
250 mąki
125g zimnego masła
2 żółtka 1 białko
100g cukru pudru
nadzienie:
2 kg dyni
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego1
100 ml śmietanki 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta chilli
Dynię oddzielamy od skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do gorącej wody (1/3 wysokości garnka), dodajemy 4 łyżki cukru i łyżeczkę gałki muszkatołowej i cynamonu. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie odcedzamy dynię na sitku i studzimy.
Przygotujemy ciasto kruche tak jak zawsze, czyli mąkę ugniatamy z kawałkami zimnego masła, żółtkami, białkiem i cukrem. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Potem wylepiamy formę od tarty ciastem, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Przygotujemy masę dyniową: wystudzoną dynię blenderujemy razem ze śmietanką, jajkami, syropem klonowym, przesianym cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Smakujemy i doprawiamy według uznania.
Wyjmujemy częściowo upieczone ciasto kruche i rozsmarowujemy na nim masę dyniową. Wkładamy do piekarnika na około godzinę.
Serwujemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Dobre jest na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Wygląda cudnie!:) Wyobrażam sobie, jak nieziemsko musi pachnieć. Zdaje się, że już wiem, jak spożytkuję dynię czekającą na mnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuńAle marzy mi się kawałek :)
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto w zeszłym roku na halloween - mi nie przypadło do gustu, choć zapach piękny, za to Mój Towarzysz Życia je uwielbia i w tym roku też na nie liczy! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jaka piękna tarta! :)) Sliczny ma kolorek:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
majana
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe wypieki.
Tarta wyszła idealnie. Niczym wycięta z szablonu;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda i apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię w słodyczach, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńjak dla mnie wymarzona tarta :) cudowna
OdpowiedzUsuńpiękna! schrupałabym monitor ;)
OdpowiedzUsuńbardzo chciałabym spróbować - wygląda cudnie i tak jak lubię - nie za grubo, idealnie do kawki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
wlasnie je robie i mam na nie wielka chote licze na to ze mi wzjdzie jak z obrazka:-)
OdpowiedzUsuńpiekne ciasto! mam pytanie, jak Ci sie to udaje, ze podczas podpiekania spodu boki ciasta Ci nie splywaja? mi zawsze splywaja mimo mocnego schladzania ciasta :(
OdpowiedzUsuńZawsze sporo nadkładam na górę, też spływają, ale mniej :)
Usuń