Rogrzewająca zupa z soczewicy

11/07/2011 Agata 22 Comments


Zupa z soczewicy nigdy nie będzie ładna. Taka to bolączka blogerki kulinarnej. Ale może być rozgrzewająca, sycąca, idealna na jesienny obiad.
Mogę jeszcze trochę powymieniać, a wy musicie mi uwierzyć :)
Znalazłam w szafce kupioną jakiś czas temu paczkę czerwonej soczewicy, pierwszy raz (wstyd się przyznać?) zakupiłam wiązankę włoszczyzny. Wyszedł gar aromatycznej, gęstej zupy.
Kto miałby ochotę mógłby ją zblenderować, ale po co.
Ach, poczułam się jak własna babcia, gdy dodałam trochę śmietany na samym końcu.
Ale muszę przyznać, że warto było.

Edit: Jeśli mamy do czynienia z czerwoną soczewicą, nie musimy wcześniej jej namaczać. Podobno równie łatwo gotuje się jak reszta. Ja jednak zalałam ją wcześniej wrzątkiem, tak na wszelki wypadek.


Potrzebujemy:


2 szklanki czerwonej soczewicy łuskanej
2 marchewki
1/2 cebuli
1/2 małego selera
1 pietruszka,
1 puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 kostka warzywnej kostki rosołowej
3 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki ostrej papryki
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz

śmietana 18%


Soczewicę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy ją na sitku. W garnku w litrze gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy pod przykryciem kilka minut. 
Na kropli oleju szklimy poszatkowaną cebulę, pod sam koniec dodajemy czosnek. Następnie cebulę i czosnek wrzucamy do soczewicy. Gotujemy, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki (wcześniej tniemy je nożem w puszce na mniejsze kawałki). Mieszamy. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy pokolei marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy około 25 minut, przyprawiamy do smaku - sól, pieprz, sos sojowy (lub maggi), zioła prowansalskie, ostra papryka. 
Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. 
Po podaniu zabielamy śmietaną. 

Jest równie dobra następnego dnia.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Anonimowy7/11/11

    Czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać, więc jest dobra na szybkie gotowanie - jest miękka tak szybko, jak inne warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Anonimowy, skoro tak twierdzisz, następnym razem skrócę sobie pracę :) Szukając informacji o soczewicy natknęłam się na te dwie sprzeczne informacje, lecz stwierdziłam, że lepiej to zrobić niż nie zrobić i żałować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/11/11

    MOJA ULUBIONA! Muszę ją zrobić w tym tygodniu, spróbuję twojego przepisu Agato!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna sycąca i aromatyczna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem i tak pięknie wygląda ta zupa, jak na swoje możliwości oczywiście :) Soczewica jest taka zdrowa, gdyby jeszcze moje dzieci uwierzyły, że jest smaczna... Tak to muszę jeść ją sama. Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wielkim fanem zupy z czerwonej soczewicy i robię różne jej wariacje baaardzo często, Twoja wygląda bardzo smacznie i sycąco. Potwierdzam też, że czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać, to jest jej ogromna zaleta, że tak szybko się gotuje:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie! Uwielbiam zupę z soczewicy, musi być bardzo gęsta i koniecznie na żeberkach wędzonych, wtedy jest fantastyczny aromat, choć zapewne Twojej wegetariańskiej wersji tez spróbuję :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apetycznie sie prezentuje, choc jestem jzu po kolacji to jeszcze bym sie skusila na taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ej, wpadam do Ciebie na taką zupę, wygląda super, nie marudź Agatko ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. soczewica czeka na półce na swoją kolej, pewnie wypróbuję ją właśnie w postaci zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. takie zupy uwielbiam :) zdjęcia rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  13. E tam, nieładna. Co w niej nieładnego? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam soczewicę, szkoda,że w Polsce jest tak mało znana i używana.Polecam, szczególnie w zimie!P.S. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  15. idealna na obecne upały:))

    OdpowiedzUsuń
  16. jedzenie ma przede wszystkim smakować - mniej wyglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy1/12/12

    Good article! We are linking to this great post on our website.
    Keep up the good writing.
    Here is my web page : golden virginia tobacco usa

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy2/12/12

    Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is
    simply great and that i could assume you're knowledgeable in this subject. Fine together with your permission allow me to grab your feed to keep updated with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.
    Have a look at my homepage : amphora tobacco

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy2/12/12

    whoah this blog is wonderful i love studying your
    posts. Stay up the good work! You understand, a lot of individuals are hunting round
    for this info, you could aid them greatly.
    Also visit my webpage ; borkum riff

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy5/12/12

    Great info. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon).
    I have book-marked it for later!
    Also visit my site - diablo 3 monk guide

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy5/12/12

    Wow, this paragraph is pleasant, my sister is analyzing such
    things, thus I am going to inform her.
    Also visit my web blog - tattoo removal cost

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy16/12/12

    Hi it's me, I am also visiting this web page daily, this website is really nice and the users are actually sharing good thoughts.
    My web page: acne problem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!