Tartaletki ze szpinakiem zapiekane pod serem
Ile razy w ciągu ostatniego miesiąca usłyszałam, że jestem lamą i powinnam coś dodać na bloga? Milion? Mało :) Trzeba się wziąć do roboty. Zrobiłam sobie małe ferie, przyjechałam do domu, dorwałam piekarnika.
Za oknem piękna pogoda, oprócz tego, że jest tak zimno, że lepiej nie wychodzić - słońce idealnie nadaje się do zdjęć. Szkoda tylko, że nie wzięłam mojego aparatu. Dziś na pierwszy rzut poszły wytrawne tartaletki. Fajny, prosty i efektowny sposób na obiad/kolację. Moje ulubione połączenie szpinaku, kurczaka i sera. I dużo czosnku. Polecam!
PS. Jutro biorę się za słodkości.
Potrzebujemy:
1 rolka ciasta francuskiego
1 opakowanie sera feta
1 opakowanie szpinaku mrożonego
300 g piersi kurczaka
150 g żółtego sera
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 mała cebula poszatkowana
pieprz, sól, zioła prowansalskie
Bierzemy dwie patelnie, na jednej z nich na małej ilości oleju podgrzewamy szpinak, na drugiej również na małej ilości oleju szklimy cebulę (pół główki). Gdy na pierwszej patelni szpinak będzie już ciepły dodajemy zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku a potem drugą połowę cebuli (poszatkowaną), podgrzewamy. Na drugiej patelnię wrzucamy do cebuli kurczaka, dodajemy zioła, sól i pieprz do smaku, na koniec jeszcze czosnek.
Zostawiamy na kilka minut żeby kurczak został odpowiednio podsmażony.
W tym czasie każdą formę od tartaletek wykładamy ciastem francuskim, boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Do podgrzanego szpinaku dodajemy opakowanie sera feta (rozdrabniamy na kawałki i mieszamy). Następnie wrzucamy kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie możemy dodać jeszcze około 100 g startego żółtego sera do masy szpinakowej.
Foremki z ciastem francuskim wypełniamy szpinakiem i kurczakiem, posypujemy startym serem. Wkładamy do pierkarnika na 15 minut (obserwujemy aby nie spaliły się brzegi ciasta).
Smacznego!
Musze spróbować! <3
OdpowiedzUsuńale pyszności ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w twoim wykonaniu, aż chyba ubiorę szalik i pójdę go kupić!
OdpowiedzUsuńNie chcę mieć wyrzutów sumienia więc lepiej ubierz coś jeszcze oprócz szalika :P
Usuńbomba! :)
OdpowiedzUsuńApetyczne - moje ulubione smaki w jednym :)
OdpowiedzUsuńajajajjjjjj przydała by się taka kolacja
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie! Pycha:)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńFajny sposób na tartę, żeby zrobić ją w mini wersji!
OdpowiedzUsuńjedno z ulubionych połączeń smakowych w moim domu.
OdpowiedzUsuńa takie tartaletki są świetne na gorącą kolację,
przystawkę czy przekąskę na party ;]
Tak, tak, tak. Szpinakowi mówimy zdecydowane: "TAK". Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńChciałabym sie zapytać ile to jest w gramach jedno opakowanie sera feta i szpinaku bo opakowania maja różna wielkość ;)
Super blog, gratuluje;)
feta ok. 300 g, szpinak 500 g :) Pozdrawiam!
Usuń