Tartaletki ze szpinakiem zapiekane pod serem

2/06/2012 Agata 14 Comments

Ile razy w ciągu ostatniego miesiąca usłyszałam, że jestem lamą i powinnam coś dodać na bloga? Milion? Mało :) Trzeba się wziąć do roboty. Zrobiłam sobie małe ferie, przyjechałam do domu, dorwałam piekarnika. 
Za oknem piękna pogoda, oprócz tego, że jest tak zimno, że lepiej nie wychodzić - słońce idealnie nadaje się do zdjęć. Szkoda tylko, że nie wzięłam mojego aparatu. Dziś na pierwszy rzut poszły wytrawne tartaletki. Fajny, prosty i efektowny sposób na obiad/kolację. Moje ulubione połączenie szpinaku, kurczaka i sera. I dużo czosnku. Polecam!

PS. Jutro biorę się za słodkości.

Potrzebujemy:
1 rolka ciasta francuskiego
1 opakowanie sera feta
1 opakowanie szpinaku mrożonego
300 g piersi kurczaka
150 g żółtego sera
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 mała cebula poszatkowana
pieprz, sól, zioła prowansalskie


Bierzemy dwie patelnie, na jednej z nich na małej ilości oleju podgrzewamy szpinak, na drugiej również na małej ilości oleju szklimy cebulę (pół główki). Gdy na pierwszej patelni szpinak będzie już ciepły dodajemy zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku a potem drugą połowę cebuli (poszatkowaną), podgrzewamy. Na drugiej patelnię wrzucamy do cebuli kurczaka, dodajemy zioła, sól i pieprz do smaku, na koniec jeszcze czosnek. 
Zostawiamy na kilka minut żeby kurczak został odpowiednio podsmażony.
W tym czasie każdą formę od tartaletek wykładamy ciastem francuskim, boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. 
Do podgrzanego szpinaku dodajemy opakowanie sera feta (rozdrabniamy na kawałki i mieszamy). Następnie wrzucamy kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie możemy dodać jeszcze około 100 g startego żółtego sera do masy szpinakowej. 
Foremki z ciastem francuskim wypełniamy szpinakiem i kurczakiem, posypujemy startym serem. Wkładamy do pierkarnika na 15 minut (obserwujemy aby nie spaliły się brzegi ciasta).


Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Musze spróbować! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak w twoim wykonaniu, aż chyba ubiorę szalik i pójdę go kupić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę mieć wyrzutów sumienia więc lepiej ubierz coś jeszcze oprócz szalika :P

      Usuń
  3. Anonimowy6/2/12

    bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne - moje ulubione smaki w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ajajajjjjjj przydała by się taka kolacja

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenie! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/2/12

    Fajny sposób na tartę, żeby zrobić ją w mini wersji!

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno z ulubionych połączeń smakowych w moim domu.
    a takie tartaletki są świetne na gorącą kolację,
    przystawkę czy przekąskę na party ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, tak, tak. Szpinakowi mówimy zdecydowane: "TAK". Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,
    Chciałabym sie zapytać ile to jest w gramach jedno opakowanie sera feta i szpinaku bo opakowania maja różna wielkość ;)
    Super blog, gratuluje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. feta ok. 300 g, szpinak 500 g :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)