Kurczak curry we francuskim warkoczu

6/17/2012 Agata 10 Comments



Słowo honoru, to jest najlepszy sposób na efektowny obiad z najmniejszym nadkładem pracy! Dziwię się, że  dopiero teraz go zrobiłam. Pięknie pachnie, świetnie wygląda, a jak smakuje. Nie ukrywam, że jestem fanką dodawania sera gdzie popadnie, więc tutaj też musiał się znaleźć i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Polecam, ten kurczak zniknął ze stołu w mgnieniu oka. Następnym razem trzeba będzie zrobić dwa warkoczyki. Mniam.

Potrzebujemy:
1 arkusz ciasta francuskiego 
0,5 kg filetów z kurczaka
150 g żółtego sera
3 łyżeczki przyprawy curry (lub jeśli macie to pasta curry)
pieprz, sól
1 jajko
Na małej ilości oleju smażymy filety kurczaka pokrojone w kostkę, dodajemy przyprawę curry i zostawiamy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, ewentualnie doprawiamy do smaku. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy, po bokach nacinamy równej długości paski, na samym środku wykładamy kurczaka z patelni i przykrywamy startym żółtym serem. Teraz jedyny element, który wymaga cierpliwości, składamy paski ciasta jak warkocz, zakładając na zmianę jeden o drugi, początek i koniec ciasta zawijamy tak, aby ser nam nie wyciekł podczas pieczenia. Całość smarujemy bardzo dokladnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut (obserwujemy, aby ciasto nie zrobiło się zbyt przypieczone). Podajemy od razu.
Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj na obiad kurczak w cieście francuskim, ale bez curry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie miałam ochotę na curry, ale podejrzewam, że gdy będę go powtarzać to w innych wariacjach też :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie kombinacje smakowe i zgadzam się z tym, że mając ciasto francuskie i kawałek mięsa można niewielkim wysiłkiem uzyskać wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w ogóle gotowe ciasto francuskie to genialny wynalazek jest :)

      Usuń
  3. myślę, że by mi posmakowało. ba, jestem pewna!
    ciekawy smak delikatnego mięsa zapakowany we francuskie, delikatne ciasto. tak, zdecydowanie tak.

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno temu robiłam, dzięki za przypomnienie muszę sobie powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to w sumie taki klasyczny przepis, a ja go dopiero teraz uruchomiłam :P Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Anonimowy21/6/12

    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robisz super zdjęcia, te przy tym daniu szczególnie zwróciły moją uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)