Crumble na lato
Mój absolutnie ulubiony patent na letnie owoce. Nic nie smakuje lepiej niż gorące truskawki, jagody, borówki schowane pod chrupiącą kruszonką podane z lodami waniliowymi. W czerwcowy wieczór nic, serio! Przygotowanie całości zajmuje dosłownie chwilę. Deser jest o tyle ciekawy, że idealnie bazuje między słodkim, a kwaśnym smakiem. Przygotowujemy go w klasycznym naczyniu żaroodpornym (ja wykorzystałam pokrywkę) lub innym przygotowanym na wysokie temperatury. Co do jagód, znalazłam pełen ich słoik z poprzedniego lata. Do tego deseru możemy wykorzystać wszystkie owoce jakie przyjdą nam do głowy.Polecam GORĄCO :)
PS. Tutaj przepis na crumble z rabarbarem, sprzed dwóch (jak ten czas leci) lat :)
Potrzebujemy:
300g truskawek (umytych, bez szypułek)
100g borówek amerykańskich
100g jagód
2 łyżki drobnego cukru
na kruszonkę:
200g mąki
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
+masło do wysmarowania naczynia
lody waniliowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego truskawki w ćwiartkach, borówki i jagody. Posypujemy dwoma dużymi łyżkami cukru. Przygotowujemy kruszonkę: do mąki wrzucamy masło w małych kawałkach i cukier puder. Wyrabiamy za pomocą rąk, tak aby powstały małe grudki ciasta. Kruszonką posypujemy owoce i wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Podajemy od razu, jeszcze gorące, np. w kokilkach (wykładamy za pomocą łyżki), z dodatkiem lodów.
wspaniały pomysł na letnie dni:) szybko i efektownie:)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) jakby mieć jeszcze takie owoce w zimie...:)
UsuńObłednie wygląda.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, pozdrawiam!
UsuńJakby ktoś chciał przygotować dla mnie taki mały kubeczek tego crumble... Rozmarzyłam się. Pozdrawiam ciepło...:)
OdpowiedzUsuńNa pewno ktoś się znajdzie, bo to jest deser nawet dla leniuchów ;))
UsuńTak tak tak , crumble jest pyszne, a u Ciebie dodatkowo piękne :)
OdpowiedzUsuńOch dziękuję :) a, że pyszne to potwierdzam!
Usuńowoce lesne pod kruszonka - ideał :)
OdpowiedzUsuńdla mnie również :) Pozdrawiam!
UsuńCrumble robię praktycznie o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe owoce. Zawsze, po prostu zawsze smakuje wspaniale, a twoje na pewno nie jest wyjątkiem od tej reguły:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak już nie ma żadnych owoców wtedy robię po prostu jabłkowe i tak jest pyszne :) Pozdrawiam również :)
Usuńmmmmmm idealne
OdpowiedzUsuń:) właśnie taaaaak. pozdrowienia :)
UsuńPrzepięknie wyglądają, tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńi to chodzi! :) cieszę się i pozdrawiam gorąco :)
UsuńPożądam tego cudownego crumble :-)
OdpowiedzUsuń