Domowe Hot Dogi

7/09/2012 Agata 21 Comments


Dzisiaj pomysł na domowe hot dogi. Czyli ciasto drożdżowe, w środku parówki i ser żółty. 
Bardzo lubię wiedzieć co jem, a w tym przypadku sama wyrabiałam ciasto i patrzyłam jak rosło oraz czułam zapach, gdy się piekło. Te hot dogi to mój pomysł na wykorzystanie produktów, które są dostępne w sklepach Lidl w Tygodniu Amerykańskim, który trwa od dzisiaj. 
Na pierwszy ogień poszły parówki, cebulka i wszystkie możliwe keczupy i musztardy. Bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Wiem, że jest wielu fanów parówek, a myślę że nic nie smakuje lepiej niż one zapieczone z serem w cieście. Pychota.


Potrzebujemy:
300 g mąki
100 ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
4 łyżki oleju
2 jajka

3 długie parówki do hot dogów
3 plasterki żółtego sera
keczup (polecam ten do hot dogów z Lidla)
musztarda amerykańska
 cebulka prażona


Przygotowujemy ciasto drożdżowe: w miseczce drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Zostawiamy na 10 minut. Następnie ten zaczyn mieszamy z resztą mąki, mlekiem, jednym jajkiem i olejem. Wyrabiamy ręcznie aż ciasto zacznie być jednolite, ewentualnie dosypujemy mąki. 
Formujemy kulę, zostawiamy w naczyniu pod ściereczką w spokojnym miejscu na około pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z ciasta formujemy kule wielkości pięści, które rozciągamy na długość parówek. Na każdym kawałku ciasta układamy ser żółty i parówkę, owijamy ciastem.
Wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy około 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, nacinamy ciasto w połowie i dodajemy musztardy, keczupu i prażonej cebulki. 



Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Co domowe to najlepsze. Świetne te hot dogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny przepis! ale się napracowałaś:) u mnie też dzisiaj parówki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parówki są chyba jednak najczęstszy kolacyjny bywalec stołów w Polsce! Ale ja się właśnie wcale nie napracowałam, a może to już po prostu przyzwyczajenie do wyrabiania ciasta :))

      Usuń
  3. Anonimowy10/7/12

    Nie lubię hot dogów, a myślę, że te jednak chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosia10/7/12

    A, cebulka prażona mmmmmmm :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam! Polecam tę z Lidla, duże pudełko za malutkie pieniądze :)

      Usuń
  5. Anonimowy10/7/12

    Jaka super flaga! Amerykanskie jedzenie jest modne w tym sezonie hehehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, w każdym sklepie przecież te spodnie, chustki i bluzki z flagami! Haha :)

      Usuń
  6. Świetne, fajny pomysł .

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chodziło o to żeby było inaczej niż zwykle. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  7. Cieszę się, że się podoba, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie skończyłam swoje tylko zupełnie inne ;), chociaż chętnie zrobię też takie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wreszcie bez krewetek!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dziś też hot dogi, cebulka prażona z lidla idealnie pasowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę pyszne,a ketchup i sos do hot dogów z Lidl rzeczywiście bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam słabość do domowego fast food'u :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy17/7/12

    Naprawdę świetne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. kamil28/7/12

    zrobiłem na kolację, mega dobre i jaki podziw u mojej dziewczyny. dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy25/2/13

    Mmmm... pycha! Przetestowaliśmy z żoną w ostatni weekend! Palce lizać :) Dziękujemy za super przepis! Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)