Tarta z masłem orzechowym

7/11/2012 Agata 25 Comments

Wiecie, że podobno ludzki język najlepiej odczuwa połączenie smaków słonego i słodkiego? Właśnie dla takich niesamowitych doznań została wymyślona tarta z masłem orzechowym, serkiem śmietankowym i czekoladą na podkładzie z czekoladowych kruchych ciasteczek. Dla balansu dodałam jeszcze trochę sezamków. Nie pytajcie jak smakowała, po prostu zróbcie! :)) Ja w końcu dorwałam wielkiego słoika masła orzechowego (Tydzień Amerykański w Lidlu trwa!) i jestem szczęśliwszym człowiekiem. Nie da się ukryć, że wielką zaletą tej tarty jest to, że obywa się bez pieczenia, a teraz jest tak gorąco, że trochę boję się piekarnika. Najczęściej tarta z masłem orzechowym czyli Peanut Butter Pie zawiera jeszcze śmietanę kremówkę, ja sobie odpuściłam, stwierdziłam, że w formie płaskiego batonika będzie równie dobra.
Potrzebujemy:

na spód:
1 opakowanie kruchych ciastek czekoladowych
1/2 kostki masła

+
1 szklanka masła orzechowego
1 serek philadelphia
1 tabliczka czekolady
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie sezamków

Najpierw przygotowujemy spód: kruszymy ciastka orzechowe na pył i mieszamy z roztopionym w garnuszku masłem, tą masą wykładamy spód tortownicy lub formę od tarty, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie masło orzechowe miksujemy z serkiem philadeplhia (lub innym śmietankowym i niekwaśnym serkiem) i tę masę wykładamy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i cienkimi strużkami polewamy nią ciasto. Na samym końcu dekorujemy pokruszonymi sezamkami. 

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Anonimowy11/7/12

    To musi być jeszcze lepsze niż snickers!

    OdpowiedzUsuń
  2. boska! uwielbiam słodkie+słone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie to, najlepsze połączenie smaków :)

      Usuń
  3. Anonimowy12/7/12

    Jakie ciasteczka użyłaś powiedz proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-565256/solidarnosc-ciastka-czekoladowe-160g-Full.jpg


      google pomogły żeby pokazać :)))

      Usuń
  4. Anonimowy12/7/12

    Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda naprawdę smakowicie :) Chyba zmobilizuję się w weekend do uszczęśliwienia mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale,ciekawa jestem tego smaku...masło orzechowe już kupiłam ale u mnie dodałam je do muffinek,wyszły super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki też super, tylko ja chciałam mieć to masło trochę na surowo! :)

      Usuń
  7. Chyba dobry sposób na totalne zasłodzenie, co nie? ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciastka z masłem są słone, masło orzechowe też - krótko mówiąc jest idealny balans słodko-słony, nie ma opcji żeby się zasłodzić :D

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać :) Polecam!

      Usuń
  9. Pięknie wygląda i jak musi smakować, masełko w lidlu też kupiłam, u mnie były muuffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem ja zrobię muffiny :D

      Usuń
  10. a gdzie dodać cukier jeden i drugi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata20/7/12

      Do masy, najlepiej w momencie dodawania serka :) jak wroce z wakacji to poprawie!

      Usuń
  11. Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy26/8/12

    a ciasteczka dodać do ciepłego czy ostudzonego masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obojętnie, ale raczej ciepłego :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!