Tarta z masłem orzechowym
Wiecie, że podobno ludzki język najlepiej odczuwa połączenie smaków słonego i słodkiego? Właśnie dla takich niesamowitych doznań została wymyślona tarta z masłem orzechowym, serkiem śmietankowym i czekoladą na podkładzie z czekoladowych kruchych ciasteczek. Dla balansu dodałam jeszcze trochę sezamków. Nie pytajcie jak smakowała, po prostu zróbcie! :)) Ja w końcu dorwałam wielkiego słoika masła orzechowego (Tydzień Amerykański w Lidlu trwa!) i jestem szczęśliwszym człowiekiem. Nie da się ukryć, że wielką zaletą tej tarty jest to, że obywa się bez pieczenia, a teraz jest tak gorąco, że trochę boję się piekarnika. Najczęściej tarta z masłem orzechowym czyli Peanut Butter Pie zawiera jeszcze śmietanę kremówkę, ja sobie odpuściłam, stwierdziłam, że w formie płaskiego batonika będzie równie dobra.
Potrzebujemy:
na spód:
1 opakowanie kruchych ciastek czekoladowych
1/2 kostki masła
+
1 szklanka masła orzechowego
1 serek philadelphia
1 tabliczka czekolady
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie sezamków
Najpierw przygotowujemy spód: kruszymy ciastka orzechowe na pył i mieszamy z roztopionym w garnuszku masłem, tą masą wykładamy spód tortownicy lub formę od tarty, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie masło orzechowe miksujemy z serkiem philadeplhia (lub innym śmietankowym i niekwaśnym serkiem) i tę masę wykładamy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i cienkimi strużkami polewamy nią ciasto. Na samym końcu dekorujemy pokruszonymi sezamkami.
Smacznego!
To musi być jeszcze lepsze niż snickers!
OdpowiedzUsuńA jest, bo domowe! :)
Usuńboska! uwielbiam słodkie+słone ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie to, najlepsze połączenie smaków :)
Usuńsmakowita!:)
OdpowiedzUsuń:) a nawet bardzo!
UsuńJakie ciasteczka użyłaś powiedz proszę :)
OdpowiedzUsuńhttp://a01.cdn.a.pl/zdjecie-565256/solidarnosc-ciastka-czekoladowe-160g-Full.jpg
Usuńgoogle pomogły żeby pokazać :)))
Przepyszne.
OdpowiedzUsuńWow, wygląda naprawdę smakowicie :) Chyba zmobilizuję się w weekend do uszczęśliwienia mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł! :)
UsuńWygląda wspaniale,ciekawa jestem tego smaku...masło orzechowe już kupiłam ale u mnie dodałam je do muffinek,wyszły super.
OdpowiedzUsuńMuffinki też super, tylko ja chciałam mieć to masło trochę na surowo! :)
UsuńChyba dobry sposób na totalne zasłodzenie, co nie? ;P
OdpowiedzUsuńciastka z masłem są słone, masło orzechowe też - krótko mówiąc jest idealny balans słodko-słony, nie ma opcji żeby się zasłodzić :D
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :) Polecam!
UsuńPięknie wygląda i jak musi smakować, masełko w lidlu też kupiłam, u mnie były muuffinki:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem ja zrobię muffiny :D
Usuńa gdzie dodać cukier jeden i drugi? :)
OdpowiedzUsuńDo masy, najlepiej w momencie dodawania serka :) jak wroce z wakacji to poprawie!
UsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOooo pyyyycha :)
OdpowiedzUsuńa ciasteczka dodać do ciepłego czy ostudzonego masła?
OdpowiedzUsuńobojętnie, ale raczej ciepłego :)
Usuń