Kompot z porzeczek

7/08/2012 Agata 14 Comments


Na gorące, niedzielne popołudnie najlepszy. Jeszcze ciepły lub już na zimno, słodki ale i trochę kwaśny. Dzięki dodaniu listków świeżej mięty zyskuje niesamowity świeży posmak na samym końcu. Pychota.


Potrzebujemy:
500g porzeczek
1 litr wody
4 łyżki cukru
listki świeżej mięty


Myjemy porzeczki, oddzielamy od gałązek. Gotujemy wodę, gdy będzie już wrzała dodajemy cukier i rozpuszczamy go, dodajemy porzeczki, mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu na około 8 minut. Mieszamy kilkakrotnie, przelewamy do dzbanka i dodajemy listki świeżej mięty. Po około pół godzinie wyławiamy je. Kompot smakuje na gorąco i na zimno.


Smacznego!

PS. Zostawiłam jeszcze trochę tych porzeczek i chyba zrobię z nimi ciasto kruche lub drożdżówkę. Tak, tak. :)

14 komentarzy:

  1. Najlepsze są proste przepisy, a w taki upał kwaskowaty kompot z porzeczek jest idealny :) Bardzo mi się Twoje zdjęcia podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Anonimowy8/7/12

    mmm, czerwone :} gdzie kupiłaś taką butelkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest butelka po lemoniadzie (kupionej w Almie). :)

      Usuń
    2. Anonimowy8/7/12

      ha, tak po prostu ;D zaczęłam już guglować napis z zamknięcia żeby ją znaleźć. dzięki serdeczne

      Usuń
  3. Bartosz8/7/12

    Nie lubię za słodkich rzeczy, dlatego porzeczki są idealne. Chcę ten kompot.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 minut i gotowe! tylko trzeba nazbierać porzeczek :)

      Usuń
  4. i nikt mi nie powie, że kompoty są staromodne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są najlepsze, bo przynajmniej znam 100% ich składu! :)

      Usuń
  5. w tej retro butelce wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do tego jest superpraktyczna, wzięłam sobie kompot do pracy :D

      Usuń
  6. wygląda fantastycznie, kolor ma nieziemski:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i właśnie to w porzeczkach lubię najbardziej :))

      Usuń
  7. Anonimowy6/8/16

    Zabieram się do roboty:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!