Tartaletki z jabłkami

7/31/2012 Agata 10 Comments


Wiecie, jak odczułam skutki ostatnich wichur, ulew i burz? Na mojej działce do góry nogami stanęła piętnastoletnia jabłoń. Jako, że teraz mam urodzaj jabłek coś szybko trzeba było z nich skombinować. Dzisiejszy dzień należy do najleniwszych. Siedzimy, leżymy, jemy. W sumie to nie robimy nic.
Stąd też najprostszy i najszybszy przepis na tartaletki. Jabłka, cynamon, ciasto francuskie i sos toffi. Polecam na takie dni jak dziś. Z trochę szarym niebem i dużą ilością kawy.


Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 średnich jabłek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 1/3 szklankę wody i cukier, brązowy i ten z wanilią oraz cynamon. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, wsypujemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, (która sprawi, że mus będzie bardziej żelowy), mieszamy.
Formy od tartaletek wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy jeszcze fragment na paski na wierzch) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty. Następnie wyjmujemy je i wykładamy musem jabłkowym. Potem wykładamy na nim paski ciasta i smarujemy ROZBEŁTANYM jajkiem.
Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy gorące, z sosem toffi.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Kasia T BOne31/7/12

    ale bym to zjadła...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym teraz taką jedną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie częstuję, proszę brać : D

      Usuń
  3. Anonimowy1/8/12

    omnomnomnom

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają tak apetycznie ..... muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis idealny do wykorzystania teraz, w ramach akcji Jedz Jabłka Na Złosć Putinowi. Jutro robię, cos czuję, że będą pyszne - choc nie tak piękne, jak w Pani wykonaniu. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wylądają pysznie! czy bez problemu wydobywa się je z foremek?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)