Papryki zapiekane z mięsem

9/07/2012 Agata 14 Comments


Kto nie zna smaku papryk zapiekanych z mięsem? To taki pyszny klasyk. Najlepszy, sycący obiad akurat na wrześniowe popołudnie. Lubię do niego wracać. Tym razem papryki przygotowałam z kuskusem i zapiekłam je pod mozzarellą. Papryki przekroiłam też na pół pionowo, przez co uzyskałam więcej powierzchni użytkowej. Nie zapomnijcie o bulionie na spodzie naczynia, dzięki niemu papryki są rozkosznie miękkie, a do tego mają też wyraźniejszy smak. Polecam! 


Potrzebujemy:

5 papryk średniej wielkości
500g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży pomidor
150 g kaszy kuskus
2 łyżki słodkiej papryki
200g tartej mozzarelli
5 pomidorków koktajlowych
2 kostki bulionowe
przyprawy (oregano, sól, pieprz)




Papryki przecinamy wdłuż i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Kuskus zalewamy wodą wg przepisu na opakowaniu i doprawiamy solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kostki bulionowe rozpuszczamy w litrze wody.

Na patelni szklimy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy mięso, przyprawiamy je solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, dodajemy zmiażdżony czosnek. Gdy mięso nabierze już koloru dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy oregano. Trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut. Do mięsa dodajemy kuskus i mieszamy. 
Papryki wypełniamy nadzieniem, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy połówki pomidorków koktajowych. Bulion przelewamy do dzbanka i nalewamy do naczynia z paprykami, tak aby maksymalnie sięgał do połowy ich wysokości. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Serwujemy od razu.



Smacznego! 

14 komentarzy:

  1. Jak pysznie wygląda!
    Oj zjadłabym teraz sobie takie n kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam, teraz najlepszy sezon na paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie jesienią pachnące dania !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjęcia, papryczki wyglądają tak, że aż ma się ochotę ugryźć monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez robiłam ostatnio, uwielbiam je mimo ze są oznaką zblizającej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  6. łaadne te papryczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha, wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej, a czemu nie odcięłaś łodyg? (łodyg?) ze względów estetycznych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, o wiele bardziej podobają mi się razem z nimi :)

      Usuń
  9. Anonimowy12/9/12

    Można czymś zastąpić kaszę kuskus? :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie jadłam zapiekanej papryki, a wygląda tak apetycznie!
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do wersji z kuskusem przymierzam się już od jakiegoś czasu, o bulionie na dnie nie pomyślałam, dzięki za podpowiedź, z reguły zalewam po prostu sosem pomidorowym

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana Twoje potrawy wyglądają jak dzieło sztuki,rewelacyjne przepisy - obserwuję1
    Alex

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)