Placki z dynią
Mój sukces - przekonałam niechętnych dyni do jej spróbowania, a potem poproszenia o dokładkę.
Lubię takie wymierne efekty, tego co robię w kuchni. Dzisiaj proste do zrobienia placki z dyni, w wersji na wytrawnie, serwowane z kleksem śmietany i dodatkiem ostrej wieprzowiny. Bez tego są równie dobre.
Istnieją na pewno różne sposoby uzyskania miąższu z dyni, ja jednak tym razem zdecydowałam się na upieczenie jej w rękawie. Polecam, potem można ją wręcz wybierać małą łyżeczką.
Potrzebujemy:
1 dynia średniej wielkości (ok 1kg)
3 jajka
200g mąki
pół cebuli
pieprz, sól,
curry
+ (podajemy z) +
polędwiczką wieprzową w kawałkach usmażoną z przyprawami tj. pieprz, sól, mieszanka gyros
mały kubeczek śmietany 18%
Dynię rozkrawamy na dwie połowy, pakujemy w rękaw do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Czekamy aż przestygnie.
Po tym czasie wyjmujemy i wydrążamy miąższ. Do niego dodajemy przesianą mąkę, jajka, posiekaną w drobną kostkę cebulę i przyprawy (sporo, dynia ich potrzebuje). Mieszamy.
Smażymy na gorącym oleju, potem przekładamy na ręcznik kuchenny. Podajemy od razu z kleksem śmietany i usmażonym mięsem.
Smacznego!
smaczne placuszki ;)
OdpowiedzUsuńSuper fajne kolory :)
OdpowiedzUsuńaaaaaa jutro poluję na dynię!
OdpowiedzUsuńpowodzenia :D
Usuńpychota! a ten kolor:D achh
OdpowiedzUsuńależ ja lubię takie dyniowe placuszki :)
OdpowiedzUsuńa ja bym chciała zrobić ale nie z całej dyni tylko z kawałka, bo z całej to bt musieli wszyscy sąsiedzi przyjść:) tylko jak wtedy z proporcjami?
OdpowiedzUsuńTaki kawałek dyni waży około pół kg więc po prostu połowa albo na oko (placki trudno zepsuć złymi proporcjami). W przypadku takiej dyni dużo waży skórka itd. a w kawałku mamy od razu czysty miąższ :)
Usuńzdrowa pychotka :) Zapraszam do mnie http://natashke.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJak zakupię dynie to się zacznie... Teraz wszędzie przepisy z dynią, więc będzie co robić. Placki na pewno też się pojawią:)
OdpowiedzUsuńWiadomo, koniecznie !:)
Usuń