Domowe hamburgery

11/13/2012 Agata 13 Comments



Jak zamienić fast food w slow food? Trzeba wstać rano, wyrobić ciasto drożdżowe na bułki, uformować je, wrzucić do piekarnika i cieszyć się ich zapachem rozchodzącym się po całym domu.
Potem zmielić mięso, przyprawić je według uznania, ręcznie ukształtować. 

Nie takie skojarzenie się nam nasuwa, gdy słyszymy o hamburgerach, prawda?
Polecam, zupełnie inaczej smakują, gdy znamy dobrze każdy ich składnik.

EDIT:
Chciałabym przy okazji podziękować mojemu kochanemu bratu, który jest najlepszym dostawcą brakujących składników na świecie. Cierpliwie wysłuchuje moich "wishlist" i je spełnia. Dzięki M.! :)




Potrzebujemy:

na 6 bułek:
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 paczki drożdży instant (1 łyżeczka)
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
+
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania

na 6 burgerów:
1 kg wołowiny w kawałkach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
zioła prowansalskie
2 żółtka

plus:
mieszanka sałat
1 duży pomidor w plasterkach
6 plasterków sera
2 korniszony

sos tysiąca wysp:
3 łyżki majonezu + 2 łyżki kaczupu



bułki:
1.Do miski nalewamy wodę i mleko, dodajemy masło i cukier.
2. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
3. Dodajemy jajko, połowę mąki, sól, zagniatamy ciasto dodając mąkę w trakcie. Przekładamy ciasto w spokojne, ciepłe miejsce na pół godziny.
4. Dzielimy ciasto na 6 części, formujemy kulki, które odrobinę spłaszczamy.
5. Żółtko mieszamy w miseczce z mlekiem, solimy. Smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.
6.Układamy je na blasze wyłożonej papierem i odkładamy jeszcze na chwilę. 
7.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wkładamy do niego bułki na około 15 minut.

mięso:
1. Mielimy mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
2. Cebulę siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa.
3. Na koniec dodajemy żółtka. Masę mieszamy za pomocą rąk,
formujemy spłaszczone kule.
4. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solą.

całość:
1.Bułki kroimy na pół, smarujemy górę i dół sosem,
2. Wykładamy sałatę, mięso, odrobinę sosu, plasterek sera, plasterki korniszona, plaster pomidora.
3. Przykrywamy górą bułki.

W hamburgera możemy wbić patyk od szaszłyków, żeby całość zachowała formę.



Smacznego!

13 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe hamburgery:) są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda. fastfoody się nie umywają ;c

      Usuń
  2. takie domowe to moje ulubione! piękne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, aż chce się takiego burgera, a nawet dwa!!! Ad komentarz pierwszy: z soleniem to prawda, lepiej niech mięso nie puszcza wody na początku smażenia, ale dlaczego pieprz na koniec???

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe hamburgery to mój synek uwielbia :) muszę mu taki cudny jak Twój zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana siostrzyczko! Zapomniałaś o mnie? :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj właśnie robiłam! domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wyglądają,akurat w lidlu są dni amerykańskie więc dodam trochę gotowego sosu do hamburgerów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)