Domowe hamburgery
Jak zamienić fast food w slow food? Trzeba wstać rano, wyrobić ciasto drożdżowe na bułki, uformować je, wrzucić do piekarnika i cieszyć się ich zapachem rozchodzącym się po całym domu.
Potem zmielić mięso, przyprawić je według uznania, ręcznie ukształtować.
Nie takie skojarzenie się nam nasuwa, gdy słyszymy o hamburgerach, prawda?
Polecam, zupełnie inaczej smakują, gdy znamy dobrze każdy ich składnik.
EDIT:
Chciałabym przy okazji podziękować mojemu kochanemu bratu, który jest najlepszym dostawcą brakujących składników na świecie. Cierpliwie wysłuchuje moich "wishlist" i je spełnia. Dzięki M.! :)
EDIT:
Chciałabym przy okazji podziękować mojemu kochanemu bratu, który jest najlepszym dostawcą brakujących składników na świecie. Cierpliwie wysłuchuje moich "wishlist" i je spełnia. Dzięki M.! :)
Potrzebujemy:
na 6 bułek:
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 paczki drożdży instant (1 łyżeczka)
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
+
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
na 6 burgerów:
1 kg wołowiny w kawałkach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
zioła prowansalskie
2 żółtka
plus:
mieszanka sałat
1 duży pomidor w plasterkach
6 plasterków sera
2 korniszony
sos tysiąca wysp:
3 łyżki majonezu + 2 łyżki kaczupu
bułki:
1.Do miski nalewamy wodę i mleko, dodajemy masło i cukier.
2. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
3. Dodajemy jajko, połowę mąki, sól, zagniatamy ciasto dodając mąkę w trakcie. Przekładamy ciasto w spokojne, ciepłe miejsce na pół godziny.
2. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
3. Dodajemy jajko, połowę mąki, sól, zagniatamy ciasto dodając mąkę w trakcie. Przekładamy ciasto w spokojne, ciepłe miejsce na pół godziny.
4. Dzielimy ciasto na 6 części, formujemy kulki, które odrobinę spłaszczamy.
5. Żółtko mieszamy w miseczce z mlekiem, solimy. Smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.
5. Żółtko mieszamy w miseczce z mlekiem, solimy. Smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.
6.Układamy je na blasze wyłożonej papierem i odkładamy jeszcze na chwilę.
7.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wkładamy do niego bułki na około 15 minut.
mięso:
1. Mielimy mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
2. Cebulę siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa.
3. Na koniec dodajemy żółtka. Masę mieszamy za pomocą rąk,
formujemy spłaszczone kule.
4. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solą.
4. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solą.
całość:
1.Bułki kroimy na pół, smarujemy górę i dół sosem,
2. Wykładamy sałatę, mięso, odrobinę sosu, plasterek sera, plasterki korniszona, plaster pomidora.
3. Przykrywamy górą bułki.
2. Wykładamy sałatę, mięso, odrobinę sosu, plasterek sera, plasterki korniszona, plaster pomidora.
3. Przykrywamy górą bułki.
W hamburgera możemy wbić patyk od szaszłyków, żeby całość zachowała formę.
Smacznego!
uwielbiam domowe hamburgery:) są najlepsze!
OdpowiedzUsuńto prawda. fastfoody się nie umywają ;c
Usuńtakie domowe to moje ulubione! piękne fotki :)
OdpowiedzUsuńmoje też :) dziękuję!
UsuńSuper, aż chce się takiego burgera, a nawet dwa!!! Ad komentarz pierwszy: z soleniem to prawda, lepiej niech mięso nie puszcza wody na początku smażenia, ale dlaczego pieprz na koniec???
OdpowiedzUsuńno fakt :P ale z solą zapamiętam :)
Usuńdomowe hamburgery to mój synek uwielbia :) muszę mu taki cudny jak Twój zrobić
OdpowiedzUsuńto smacznego w takim razie! :)
UsuńKochana siostrzyczko! Zapomniałaś o mnie? :(
OdpowiedzUsuńnieeeeee :C <3
UsuńWczoraj właśnie robiłam! domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńtaaak! to prawda! :)
UsuńApetycznie wyglądają,akurat w lidlu są dni amerykańskie więc dodam trochę gotowego sosu do hamburgerów.
OdpowiedzUsuń