Muffiny z truskawkami

4/16/2013 Agata 15 Comments


Jest pięknie. W końcu trochę radości za oknem. Z tęsknoty do truskawek powstały te, oto muffiny. W środku mają słodki truskawkowy ładunek. Na górze również, ten dekoracyjny. 
Nie mogę doczekać już noszenia (na czwarte piętro kamienicy!) kobiałek i truskawek z wszystkim, z jogurtem, z mlekiem, do ciasta, do płatków, na śniadanie, obiad, deser i śniadanie. Jak na razie jednak serwujemy sobie dawki mniejsze, takie żeby podtrzymać apetyt. 



Potrzebujemy:
250 g mąki
3 jajka (albo 2 duże)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła 
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
1 opakowanie świeżych truskawek

1. Truskawki rozmrażamy, posypujemy cukrem, odstawiamy.
2. Ciasto: Najpierw osobno mieszamy składniki suche (mąkę, proszek) i osobno mokre (jajka, masło, mleko).
3. Składniki mokre przelewamy do suchych i szybko mieszamy, robimy to niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników.
4. Formę na 12 mufinów wypełniamy papilotkami.
5. Do każdej nakładamy ciasto do 1/3 wysokości. 
6. Następnie na każde ciasto wykładamy truskawki z cukrem, po łyżeczce.
7. Zakrywamy resztą ciasta i kładziemy jeszcze po małym kawałku mrożonej truskawki na górze.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
9. Dekorujemy świeżymi truskawkami.



Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Zjadłabym teraz do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam do kawy:) znakomicie wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy17/4/13

    pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17/4/13

    jak ja się stęskniłem za truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeden z ciekawszych blogów na blogspocie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie dowiem się, jakie masz na prawdę zdanie na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy27/4/13

    pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  8. wszędzie szukam dobrego przepisu na muffiny , mam nadzieje , że ten mi sie uda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)