Tarta z łososiem, serem kozim i szpinakiem

4/23/2013 Agata 13 Comments



Gdzie najlepiej szukać inspiracji? Czasem wystarczy ruszyć na późne śniadanie ulicę obok. Tam ostatnio właśnie zjadłam taką tartę i kilka dni później zechciałam zjeść ją znowu, tym razem na kolację i trochę według własnego pomysłu. Tarta jest zawsze dobrym pomysłem, szczególnie jak zdarza się ją piec o 19, a jeść o północy. Wtedy smakuje podwójnie dobrze! Oczywiście takie wybryki nie zdarzają mi się za często, ale czasami można. :)


Potrzebujemy:

1 porcję kruchego ciasta
150g świeżego szpinaku (4 garście)
100g wędzonego łososia w plastrach
100g twardego koziego sera
1 ząbek czosnku
225 ml śmietany 12%
1 jajko
10 pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
sól, pieprz
rukola (do podania)


1. Przygotowujemy ciasto kruche tak jak w tym przepisie. Rozwałkowujemy, wykładamy na formę od tarty, tak aby wystawała za brzegi, nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. Na odrobinę rozgrzanej oliwy na patelni wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku, po kilku minutach dokładamy zmiażdzony ząbek czosnku, mieszamy (szpinak bardzo zmniejszy objętość).
3. Łososia rwiemy na małe kawałki, ser kroimy na małe prostokąty.
4. Do śmietany rozbijamy jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
5. Na podpieczony spód od tarty wykładamy szpinak, łosoś i ser, zalewamy śmietaną z jajkiem, możemy lekko przemieszać składniki na tarcie.
6. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połowy, wykładamy je na górę masy.
7. Wkładamy do pierkanika nagrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut (sprawdzamy, czy masa się ścięła i niezbyt przypiekła na górze).

Tarta jest dobra na ciepło, jak i na zimno. Twardy kozi ser możemy zastąpić tym kremowym (wtedy zmniejszamy ilość śmietany).





Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Anonimowy23/4/13

    PIĘKNA!!! PYSZNA

    OdpowiedzUsuń
  2. interesująca strona, zapraszam moją!

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobna tylko bez pomidorków! obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez nich teź na pewno była pyszna :)

      Usuń
  4. prze smaczne połaczenie smaków:) cudna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wyglada fantastycznie. Prawdziwe delikatesy - internetowe przepisy jednak potrafią mnie jeszcze zaskoczyć :) całość absolutnie na "+". Planuję zrobić na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. BASIA26/4/13

    Zrobiłam! Naprawdę pyszna :))) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne,smacznie i kolorowo-masz talent dziewczyno.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedzinki,ja chyba zostanę i się porozglądam u Ciebie- bo fajnie tu.papa

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy10/5/13

    Ta tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)