Sernik klasyczny
Zauważyliście, że na blogu nie było dotychczas przepisu na sernik? Uwielbiam wszystkie serniki świata, jednak dotychczas przerastało mnie zrobienie takiego prawdziwego, ciężkiego, dobrego, domowego sernika. Jednak w pewien szary, bezsłoneczny weekend zamknęłam się w kuchni i podjęłam wyzwanie. Kupiłam twaróg, zmieliłam go, a potem ucierałam i ucierałam masę.
To taki klasyczny-nieklasyczny sernik. Wiadomo, że spód z ciasteczek i kajmak na górze nie są zbyt oczywistym rozwiązaniem, na przykład dla mojej Babci. Dla mnie jednak esencją jest masa serowa, którą wykonałam według jej receptury. Było warto ;-)
To taki klasyczny-nieklasyczny sernik. Wiadomo, że spód z ciasteczek i kajmak na górze nie są zbyt oczywistym rozwiązaniem, na przykład dla mojej Babci. Dla mnie jednak esencją jest masa serowa, którą wykonałam według jej receptury. Było warto ;-)
Potrzebujemy:
na spód:
1 opakowanie ciastek Digestive
pół kostki masła
600g twarogu
5 jajek
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 ugotowany ziemniak
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połówki cytryny
szczypta soli
pół puszki masy kajmakowej
1.Robimy spód: kruszymy ciastka i łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Masa sernikowa: W maszynce dwukrotnie mielimy twaróg, następnie przepuszczamy przez nią również ugotowany ziemniak.
3. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno.
4. Margarynę ucieramy (najlepiej ręcznie) z cukrem, dodajemy ser (wymieszany z ziemniakiem) i żółtka na zmianę, ucieramy dalej.
5. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Delikatnie, starannie mieszamy.
6.Do tortownicy przekładamy masę serową.
7. Wkładamy do piekarnika na około godzinę (robimy test suchego patyczka).
8.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i odkrawamy brzegi ciasta od tortownicy, zostawiamy do wystygnięcia.
9. Zanim zaserwujemy wykładamy na górę masę kajmakową (ja posypałam jeszcze cukrem dekoracyjnym).
Smacznego!
Kocham serniki i chętnie wypróbowuję wszelakie nowe przepisy. :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten, sprawdzony przez lata! :)
UsuńTwój jest wytworny i dumny. Może nie tak klasyczny, ale bardzo na czasie. Ach te ciasteczka digestive.
OdpowiedzUsuńCzekam, aż truskawki będą tańsze, a wtedy nie zawacham się go użyć do serniczków.
Pozdrawiam nocnie
Anuszka
No właśnie, to takie wymieszanie klasyki ze współczesnością :) Z truskawkami musiałby być też pyszny! Pozdrawiam ;)
UsuńPyszny sernik,cudowne zdjecia,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają! Pozdrawiam!
Usuńmoje ulubione ciasto...mniam mniam wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAlex
Moje też! :))
Usuńklasyczny jest najlepszy! prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, dzięki wielkie! :)
Usuńwyszedł ci wspaniale:) kocham serniki:D
OdpowiedzUsuńmiło mi to czytać :D ja też!
Usuńelegancki klasyk! i pyszny na dokładkę :)
OdpowiedzUsuń:) taki właśnie miał być!
UsuńPo kilku nieudanych podejściach do sernika odpuściłam. Ale narobiłaś mi takie smaka, że chyba poproszę mamę o upieczenie tego trudnego cuda :)
OdpowiedzUsuńU mnie jak zwykle - szczęście głupiego, czyli robię po raz pierwszy i się udaje. Ale zawsze warto próbować znowu! :)
Usuńa ja bardzo często piekę jakiś sernik :-) właściwie to pomijając ciasto kruche z różnymi dodatkami, to serniki są tymi, które pojawiają się u mnie najczęściej :-) ten tez pysznie mi wygląda :-)
OdpowiedzUsuń