Spaghetti Bolognese

5/06/2013 Agata 6 Comments




Przepis z serii: klasyki po mojemu. Całkiem możliwe, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na spaghetti po bolońsku. Jest zawsze dobre na kolację, pyszne na obiad. To jedne z dań, które zdarza mi się robić najczęściej, w sumie aż dziwne, że wrzucam je tutaj dopiero po trzech latach prowadzenia bloga. Obowiązkowo musi być aromatyczne, pełne czosnku, na dobrych pomidorach z puszki i najlepiej na mięsie mielonym przeze mnie w maszynce. Świeże zioła i parmezan na górę i wszystko jest super. Na pewno o tym wiecie, jednak zawsze można zerknąć na mój sposób na ten makaron.



Potrzebujemy:
500g wołowiny w kawałkach (możemy zastąpić gotowym mięsem mielonym)
1 puszka całych pomidorów w puszce
1 kartonik przecieru (tylko nie ten w słoiku)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta oregano
25g parmezanu
świeże oregano
3 pomidorki koktajlowe


1. W maszynce mielimy mięso
2. Gotujemy makaron z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Cebulę drobno siekamy. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i szklimy.
3. Do cebuli dodajemy mięso, czekamy aż zmieni kolor. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek.
4. Pomidory w puszce siekamy nożem, wrzucamy do mięsa. Dodajemy przecier.
5. Dodajemy oregano oraz pieprz.
6. Mieszamy, zostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut, ewentualnie solimy.
7. Makaron odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy mięsny sos.
8. Posypujemy tartym parmezanem.
9. Serwujemy ze świeżymi ziołami i pomidorkami.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Aż zgłodniałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze spaghetti, klasyka gatunku ;) u Ciebie wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/5/13

    takie jak lubię najbardziej, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/5/13

    MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  5. tomek7/5/13

    najlepsza kolacja, dobrze, że czasami wrzucasz tu takie bazowe przepisy


    ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znam lepszego dania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!