Eton mess - truskawki, bezy i bita śmietana

6/17/2013 Agata 7 Comments


Znacie Bałagan z Eton? Prosty i pyszny deser, najlepszy teraz, gdy wszędzie w okół masa truskawek, już w dobrej cenie. :) Przygotowanie go jest ekspresowe, zjemy go jeszcze szybciej.

Czym jest Eton Mess? To tradycyjny angielski deser składający z połączenia truskawek, bezy i bitej śmietany, który jest serwowany w Eton College, podczas corocznego turnieju w krykieta, gdzie odbywa się gra między uczniami Eton i Harrow School (więcej na Wikipedii :)

Jest czerwiec, ja uciekam przez nauką, jak tylko mogę, ale w końcu mnie dopadnie, a wtedy zniknę z powierzchni ziemi. Kupuję kobiałki truskawek, pakuję nie moje życie w kartony i się żegnam, choć nienawidzę tego robić. Już niedługo wakacje, żeby się oderwać od tego, co mi nie chce wyjść z głowy, zaczynam planować. Na pewno będę gotować, to jest na ogół dobra ucieczka od problemów i tęsknoty. :)


Potrzebujemy:
(proporcje orientacyjne, to zależy co bardziej lubicie!)

500g truskawek
300ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki bezów 
garść borówek 

1. Truskawki myjemy i oddzielamy od szypułek, kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem, aby puściły sok.
2. Zimną śmietankę ubijamy na gęsto (nie musi być bardzo sztywna) z dodatkiem cukru pudru.
3. Bezy jeśli są duże - kruszymy.
4. Do pucharków nakładamy bitą śmietanę, bezy, truskawki i borówki.
5. Jemy od razu :)



7 komentarzy:

  1. Anonimowy17/6/13

    Pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wraz z Twoim przepisem przypomniałam sobie o tym pysznym, letnim deserze! Koniecznie muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowne zdjęcia, zabieram pucharek ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, wszystko co najlepsze w jednym miejscu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny deser!Och, jak ja kocham truskaweczki!

    Miłego wieczoru,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. jeden z najlepszych deserów świata:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten deser! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!