Tarta i Owoce Lata

7/18/2013 Agata 16 Comments



Jak można zamknąć lato w lodówce, a kilka godzin później je zjeść? To proste, wystarczy zrobić tę tartę :) W poprzednim wpisie (klik!) opowiedziałam Wam, jak wygląda moje "blogowanie" i właśnie tę tartę wtedy przygotowywałam. To znaczy taką samą, jednak jako, że gościła ona ostatnio co weekend na naszym stole, ta nieco różniła się układem owoców ;-)))
Z czego się składa i dlaczego jest taka pyszna? To bita śmietana i mascarpone, czysta rozpusta. Oprócz tego wszystkie letnie owoce, które wpadną Wam w ręce. Ja zawsze sięgam po maliny i jagody albo borówki. 
Po kilku godzinach w lodówce jest najlepsza. Ach, jeszcze jedno! Nie ma tu mowy o pieczeniu, to zawsze miła informacja w upalne dni.


Potrzebujemy:

na spód:
120g ciastek Digestive (lub innych herbatników)
100g masła (pół kostki)

400g śmietanki 30%
250g (1 opakowanie) sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w pół szklanki wody)

 100 g malin
150g jagód

1. Przygotowujemy spód: kruszymy ciastka (zamykamy je w foliowej torebce i uderzamy wałkiem lub... młotkiem, jak ja) i rozpuszczamy masło w rondelku. 
2. Mieszamy ze sobą pokruszone ciastka i masło, wykładamy jednolicie na formie od tarty.
3. Wkładamy do zamrażalnika na około pół godziny.
4. Przygotowujemy żelatynę wg opisu na opakowaniu, chłodzimy.
5. Przygotowujemy masę: schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach w trakcie dodając cukier puder. W trakcie dolewamy żelatynę, miksujemy dalej, aż zgęstnieje. Nie ubijamy do końca i uważamy, żeby się nie zwarzyła.
6. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, aby stało się jednolitą masą (można to pominąć, jednak ja nie lubię grudek sera w śmietanie).
7. Delikatnie wkładamy zmiksowany ser do śmietany i mieszamy na lekkich obrotach.
8. Spód wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy na nim masę, a następnie układamy umyte owoce.
9. Wkładamy całość do lodówki na około 2-3 godziny (może być więcej). 










16 komentarzy:

  1. Anonimowy18/7/13

    SUPER WYGLĄDA! YUM YUM!

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo w gębie:) nie ma nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
  3. tomek19/7/13

    Potem to 3 godziny biegania w okół jeziora. Ale poświęciłbym się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warta poświecenia, nawet 3 godzin biegania, zapewniam! :)

      Usuń
  4. Anonimowy19/7/13

    Robię w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wg mojej zelatyny to powinnam rozpuscic ja w litrze wody? Ile zelatyny dolewasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie nie, już poprawiłam :) żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody :) dzięki za spostrzeżenie :)

      Usuń
  6. pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsza tarta jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsza tarta jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)