29 października 2013

Ciasto Daim

 daim

Znacie Daimy? Karmelowe batoniki/cukierki w mlecznej czekoladzie, słodkie, zaklejające buzie. Pamiętam, gdy posmakowałam ich po raz pierwszy kilka lat temu i potem wypatrywałam ich wszędzie. Na szczęście zawsze można kupić je w Ikei, ale akurat te podrzuciła mi moja siostra, która posiada niesamowity dar chowania słodyczy i niejedzenia ich. Kupiła je w wakacje, które spędziła w Hiszpanii. I od tego czasu nie zjadła! Wow. Polecam Wam to ciasto, gdyż ma niesamowitą strukturę, jest ciężkie, słodkie, mokre. Mąkę zastępujemy mielonymi migdałami (ja po prostu mielę płatki migdałów w blenderze). Nie pożałujecie :-)


Potrzebujemy:

3 batoniki Daim / 100g cukierków
100g mlecznej czekolady
50g masła
200g zmielonych (płatków) migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
120g cukru pudru
1 kropla aromatu waniliowego

polewa:
100g czekolady mlecznej
2 batoniki/65g cukierków Daim.

1. Batoniki/cukierki Daim siekamy. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i posiekane batoniki. Podgrzewamy w kąpieli jeszcze chwilę, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
2. Mieszamy ze sobą suche składniki (zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól).
3. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy kroplę aromatu. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, miksujemy dalej. Następnie wsypujemy powoli suche składniki i dokładnie mieszamy.
4. Tortownicę (16cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Uwaga: aby ciasto nie opadło nam po wyjęciu z piekarnika, porządnie kilka razy "rzuciłam" je o blat stołu. Dzięki temu zbędne pęcherzyki powietrza wyleciały. 
5. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po tym czasie jeszcze sprawia wrażenie płynnego przykrywamy górę papierem do pieczenia i pieczemy dalej :)
6. Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy. 
7. Polewa: Batoniki Daim siekamy drobno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Delikatnie (łyżką) polewamy nią górę ciasta, a następnie wykładamy posiekane batoniki.



Przepis od niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków






17 komentarzy:

  1. Jeju, jakie to ciasto musiało być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy29/10/13

    WYGLĄDA OBŁĘDNIE. Serio, jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam, Zosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka29/10/13

    Muszę spróbować to zrobić, może już w wolny czwartek... tylko najpierw wycieczka do IKEA! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta polewa mnie zauroczyła <3

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy29/10/13

    kocham DAIM!! <3 a powiedz mi proszę, czy zamiast okrągłej tortownicy mogę użyć keksówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :-) Tylko trzeba uważać na ilość ciasta, nie może być go za dużo, bo wtedy nie udźwignie własnego ciężaru i nie wyrośnie :-)

      Usuń
    2. Anonimowy31/10/13

      dziękuję za odpowiedź! wypróbuję przepis w najbliższej przyszłości!

      Usuń
  7. niesamowicie wygląda:) nić tylko zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  8. boskie ciacho! składniki powaliły mnie bo to moje ulubione zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdjęcie woła i krzyczy : "Zjedz mnie!". Kiedyś byłam autentycznie uzależniona od Daim. Pamiętam to jak dziś.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na mojego początkującego bloga o fotografii: http://adrian-fotoblog.blogspot.com jeśli ci się spodoba możesz zostawić komentarz lub dodać do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fenomenalnie! Te batoniki lubię tylko w ciastach, więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!

LinkWithin_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...