Kruche, maliny i jagody

7/19/2015 Agata 8 Comments


Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z malinami, jagodami i kruszonką. Cienki, kruchy i słodki placek przełożony jest sporą ilością świeżych malin i jagód i przykryty pyszną skorupką. Jeśli mogę powiedzieć, że jakiś placek jest esencją lata - to chyba właśnie ten. Dziś ostatni dzień mojego urlopu, jutro wracam w codzienny tryb pracy. Jeśli Was również czeka takie przejście - powrót w biurową rzeczywistość z kawałkiem tego ciasta w pudełku będzie o wiele prostszy. Polecam, zróbcie, a nie pożałujecie :)


ciasto kruche:

250 g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła 
50 g cukru
1 jajko

kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g zimnego masła

400g malin
100g jagód

  • 1. Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Mieszamy ze sobą składniki, a następnie ręcznie je ugniatamy, łącząc ze sobą składniki w całość. Formujemy kulę, owijamy w folię, odkładamy do lodówki.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i masło pokrojone na kawałki. Mieszamy ze sobą składniki, a następnie ręcznie je ugniatamy, kruszymy, aby powstała kruszonka. 
  • 3. Blaszkę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy ok. 25-20 minut. Wyjmujemy, wykładamy owoce, następnie kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut. Studzimy, kroimy na kawałki.





8 komentarzy:

  1. Anonimowy19/7/15

    wygląda prze-pysz-nie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Uwielbiam takie owocowe ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelina20/7/15

    mega pysznie. fajny klimat zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy20/7/15

    Można dać inne owoce? Mam wielki garnek pełen porzeczek od mojej cioci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, absolutnie :) Chociaż porzeczki są tak kwaśne, że proponuję je jeszcze lekko podsypać cukrem :)

      Usuń
  6. Ja się na wakacje dopiero wybieram, zabrałabym kawałek takiego ciasta na drogę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciasta lubię NAjbardziej!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)