Raspberry Cupcakes

8/29/2010 Agata 5 Comments


Założyłam sobie, że kiedyś muszę chociaż spróbować zrobić cupcakesy. Miały być różowe, słodkie, duże i kolorowe ;) Samo zrobienie mufinek to w sumie jeszcze nic, cała zabawa zaczyna się dopiero potem.
Chciałam w końcu wykorzystać malinki, więc ciasto mufinkowe miało ich w sobie naprawdę sporo.
Co tu mówić, po prostu trzeba na nie popatrzeć!


150 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
120 g cukru
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju 
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka malin

krem do tortów śmietanowy
szklanka mleka
pół kostki masła
pół szklanki soku z buraków

na lukier:
1 białko jajka
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny



W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre, dodajemy porwane kawałki malin maliny i delikatnie mieszamy. Papilotki do mufinek zapełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy.


Przygotowujemy śmietankowy krem do tortów wg przepisu na opakowaniu, w trakcie miksowania dodajemy sok z buraków (nada różowy kolor). Kremem napełniamy rękaw dekoracyjny, ozdabiamy cupcakesy. 

Aby przygotować lukier ładniejszy niż zwykle (jest biały jak farba ;) miksujemy na najwyższych obrotach białko jajka i dodajemy cukier puder, następnie sok z cytryny. Miksujemy przez 3 minuty.
Ozdabiamy.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. o madre, jakie piękne !
    aż szkoda jeść.! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szczupak1/10/10

    wyglądają tak słodko, że bałbym się spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  3. szczupak1/10/10

    chociaż zmieniłem zdanie. zrób mi takie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy24/10/10

    AAAAAAAAAAAAAAAA CUPCAKES <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły Ci zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)