Devil's food cake

10/24/2010 Agata 5 Comments

Diabelnie dobre. Pierwszy w moim życiu wytwór na kształt tortu. Trochę się bałam, ale okazało się, że nie jest wcale aż tak trudno, za to jest rozkosznie dobre. Devil's food cake był pomysłem na wykorzystanie ostatnich malin zerwanych z krzaka, tych na pożegnanie lata. I na urodziny mojej siostry. Ach jak przyjemnie jest wrócić do domu na przerwę od studenckich zmagań, na przykład z logiką ;-)
Proponuję ciasto przygotować wieczorem, a następnego dnia rano zająć się resztą, czyli bitą śmietaną. Będzie  prościej, szybciej i smaczniej (ciasto musi być zimne żeby śmietana się nie rozeszła).

Przepis z Moich wypieków



Potrzebujemy:

200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki aromatu waniliowego
50 g ciemnego kakao
1/2 szklanki letniej wody
2 duże jajka, w temp. pokojowej
115 g miękkiego masła
400 g cukru

300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
ekstrakt z wanilii




Mąkę, sodę i sól mieszamy i przesiewamy. Kefir mieszamy z 1/2 szklanki wody i aromatem waniliowym, odstawiamy. Kakao mieszamy z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawiamy do ostudzenia. Jajka roztrzepujemy.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Miksując dodajemy cukier. Ucieramy na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewamy strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia.
Na końcu, cały czas ucierając dodawajemy na zmianę kefir i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Przygotowujemy dwie tortownice, do każdej z nich, wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy po połowie masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (test suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Następnego dnia ubijamy śmietanę, dodając przesiany cukier puder i kroplę ekstraktu z wanilii.
Przekładamy kakaowe blaty śmietaną i wykładamy maliny.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Anonimowy26/10/10

    Devils food cake już długo mi się marzył, ale o nim zapomniałam i teraz już nie ma malinek : ((((

    Ryzia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. czy myślisz, że naprawdę nie da się zrobić tego jednego dnia? :(( bo teraz już chyba za późno :(

    OdpowiedzUsuń
  3. można jednego dnia, ale na pewno trzeba trochę poczekać... jak ciasto będzie ciepłe to śmietana zamieni się w breję i spłynie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże, ale to musi być dobre...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)