Ziołowe placki z cukinii

4/21/2011 Agata 13 Comments


Już kiedyś pisałam, że moje docieranie się z cukinią trwało dobrych kilka lat, ale myślę, że teraz już zostaniemy dobrymi koleżankami.
To jest pomysł na ekspresowy obiad lub kolację, aromatyczne połączenie ziół z lekkim sosem czosnkowym, doskonałe na tak gorące dni jak te w ostatnim czasie.
Ostatnio odkrywam wiele uroków codzienności, na przykład, uwielbiam poranny rozgardiasz na Rynku Jeżyckim, tuż obok mnie. Feria kolorów warzyw, owoców, ziół, wrzawa osób pytających się o pochodzenie szparagów lub pomidorów, zachęcających do kupna z ich stoiska (pewien pan przekonał mnie do nabycia niezapominajki - zdjęcie na dole). Naprawdę fajna energia :-) A gdy chcę odpocząć - ostatnio codziennie ląduję na trawie przed Operą w samym centrum Poznania. Czytam książkę, popijam koktajl bananowy, czasem zdarza mi się zasnąć :)))
W takie dni jak ostatnio, to jest najprzyjemniejszy z możliwych odpoczynek po pracy. Piękna ta wiosna w tym roku.
Ale do rzeczy - czas na placki!


Potrzebujemy:

300g cukinii
2 jajka
3/4 szklanki mąki
pół cebuli 
posiekana świeża bazylia
posiekana natka pietruszki
oregano
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
wyciśnięty ząbek czosnku
czosnek suszony
zioła prowansalskie



Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, gdy będzie zbyt soczysta - odsączamy ją. Dodajemy szczyptę soli i trochę suszonych ziół. Na tarce ścieramy również cebulę i mieszamy. Po chwili do startej cukinii i cebuli dodajemy przesianą mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. po czym dodajemy łyżkę oliwy i znowu dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze jedną szczyptę soli, pieprzu, posiekaną bazylię, pietruszkę. Smażymy na małej ilości bardzo rozgrzanego oleju na patelni, około minuty z każdej strony. Następnie przygotowujemy lekki sos czosnkowy - czosnek wyciśnięty i ten suszony dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy ziołami. Zostawiamy na jakiś czas do "przegryzienia się".

(Niezapominajka!)

Smacznego! ;)

13 komentarzy:

  1. smakowite placki :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy21/4/11

    Uwielbiam placki z cukinii! Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie:) Pzdr Aniado Ps. Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że nie przepadam za wytrawnymi plackami oprócz takich ze szpinakiem... Ale te zapowiadają się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, jakie super wiosenne zdjęcia! :) Aż chce się zjeść takiego PLACKA <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy22/4/11

    kocham cukinię, twoje placuszki musiały być bezbłędne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy22/4/11

    zapomniałam się podpisać, to ja Ania :D

    OdpowiedzUsuń
  7. sonia22/4/11

    Agato, bardzo apetycznie prezentujesz te swoje przysmaki. Chyba coś według przepisu od Ciebie wykonam z chęcią. Poza tym na rynku jeżyckim są chyba najlepsze warzywa w mieście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kubek22/4/11

    chciałbym spędzić z Tobą święta, jakie smaczne musiałyby być !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownych Świąt życzę:**

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesołych Świąt :) zdrowych, pysznych i rodzinnych :)
    a placuszki bardzo interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinia jest cudowna :) Lubię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki są świetne! Na szybki i treściwy obiad jak znalazł. Świetny blog, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy19/4/12

    o boże, one są obłędne. kocham cię, wyjdź za mnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)