Flapjack

9/12/2011 Agata 7 Comments


W końcu go zrobiłam. Flapjack, czyli przepyszna kompozycja samych pyszności, inspirowany tym od Sophie Dahl (tutaj przepis). Choć pewnie nie każdemu podpasuje ze względu na obecność płatków owsianych. Ja już kiedyś, dokładnie rok temu, o owsiance pisałam (o tu) i zdania nie zmieniłam :). 
Nie nazwałabym tej przekąski dietetyczną ze względu na miód i masło, za to na pewno bardzo zdrową. 
Flapjack jest też idealnie jesienny. A ja jesień uwielbiam i trochę nie mogę się jej doczekać. Jesienią zawsze słucham dużo jazzu i Chopina, chowam się pod ciepłym kocem i pijąc ciepłe kakao słucham deszczu uderzającego o szyby. I tak jest mi dobrze. Więc niech jesień nadchodzi. Z flapjackiem będzie smakowała jeszcze lepiej. 

Potrzebujemy:

300g płatków owsianych górskich
150 g masła
4 duże łyżki miodu
2 duże łyżki syropu klonowego (lub golden syrup)
i co tylko nam wpadnie w ręce, u mnie znalazły się:
suszone banany
suszona żurawina,
daktyle,
ziarna słonecznika
ziarna dyni,
wiórki kokosowe
orzechy włoskie,
rodzynki
migdały
suszone śliwki
siemię lniane
świeże maliny


Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy miód i syrop klonowy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki (takie jak orzechy czy daktyle kroimy wcześniej na mniejsze kawałki), potem dolewamy do nich masło z miodem i syropem.
Blaszkę 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
Następnie wykładamy grubą warstwę mieszanki, na wierzch kładziemy świeże maliny.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy do zarumienienia brzegów.

Flapjack pokrojony w kwadraty i zamknięty w słoiku będzie dobry jeszcze około tygodnia :)
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Anonimowy12/9/11

    Wow! Wygląda genialni, no i patrząc po składnikach, to bardzo zdrowa i wartościowa mieszanka. :)

    Pozdrawiam
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest niesamowity. Mam suszone śliwki i jabłka, nazbierałam sporo orzechów laskowych, więc czemu by nie spróbować? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy13/9/11

    Jak na flapjacka twój jest wyjątkowo fotogeniczny! Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, owsianka kojarzy mi się strasznie, myślę jednak, że jednak w ten sposób mogłabyś mnie do niej przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie wiem, nie wiem :P Ale w sumie, to tak ładnie wygląda, że może i zajebiście smakuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. z ukochanymi owsianymi płatkami! lubię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)