Tarty z ricottą, gruszkami i kozim serem

9/30/2011 Agata 6 Comments



Pyszne połączenie smaków, którego trochę się bałam. Bo ja doskonale wiedziałam, że gruszka też jest super na wytrawnie, ale na teorii moja wiedza się kończyła. Teraz zaliczyłam praktykę :)
Takie tarty są świetnym pomysłem na lekką kolację, przekąskę, w sumie dość efektowne jak na trudność ich wykonania (znikomą). 
Oprócz pomysłu z gruszką Moja Mama (ostatnio tak często bywałam w domu, że jestem już chora jak słyszę 'TLK' i 'pociąg') wymyśliła równie dobre połączenie z pomidorem. Na dole też ricotta, a u góry krowi ser pleśniowy. Pychotka. Buziaki dla Mamy!

Jest taka śliczna jesień, że mogłaby trwać wiecznie. Przysięgam, że jest mi teraz najlepiej.
Wczoraj usłyszałam, że zarażam jesiennym entuzjazmem. No ale jak tu się nie zachwycać? :)


Potrzebujemy (na 8 tart):

1 arkusz francuskiego ciasta
300 g ricotty
150 g koziego sera
2 duże gruszki
gałka muszkatałowa

konfitura żurawinowa


Arkusz dzielimy na 8 prostokątów, zawijamy ich brzegi (pamiętajmy, że wyjdą mniejsze), na każdym prostokącie wykładamy 2-3 łyżeczki ricotty i je rozsmarowujemy, po czym widelcem zgniatamy brzegi tart. Potem wykładamy po jednym cienkim plasterku gruszki i posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. 
Następnie kilka kawałków sera koziego (jest bielszy od krowiego, lecz ten też może być :).
Wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. 
Pyszne jeszcze ciepłe. Polecam posmarować konfiturą żurawinową - doskonale podkreśla smak sera i gruszki. 


I jeszcze wersja z pomidorami.
Zamiast gruszki pomidor z ziołami prowansalskimi i na górze bodajże ser Valbon. Mniej ryzykowne, równie pyszne :)


Smaaaacznego!




6 komentarzy:

  1. kurczę, świetne na imprezę i na leniwy wieczór przy winie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Jedno z moich ulubionych! Porywam co najmniej jedną;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają:) i smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/10/11

    jakie to musialo byc dobre! Pozdrawiam Pania, Tomasz

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie smak tego sera z tą konfiturą... MMMMMMMM :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)