Pizza Bianca Cztery Sery

3/26/2012 Agata 14 Comments



Czy można zrobić pizzę bez sosu pomidorowego, bez szynki, pieczarek i innych kolorowych dodatków? Można! I może też niesamowicie smakować, choć jest zupełnie inna niż pizza, którą przygotowuję najczęściej. Bardzo aromatyczna i sycąca. Mogę się domyślać, że ortodoksyjnym fanom obecności szynki na cieście drożdżowym pomysł ten niespecjalnie się spodoba, ale warto spróbować. Jeśli mówimy o cieście, pizza powstała na przepisie bazowym, różnica jest już w sosie i całej górze. Smaku całości nadaje cebula, dzięki niej pizza nie jest mdła. 
Warto jeszcze wziąć trochę rukoli lub świeżej bazylii i ozdobić całość. Pizza cztery sery to ulubiona mojej rodziny, więc ja aż tak wiele nie ryzykowałam ;)

 Potrzebujemy:

ciasto:
300 g mąki
200 ml wody
25 g drożdży
łyżeczka cukru
szczyptę soli
łyżkę oliwy z oliwek

sos:
100 g jogurtu greckiego
czosnek granulowany
zioła prowansalskie

na górę:
200g zółtego sera
1 kulka mozzarelli
1 camembert (150g)
100g sera typu roquefort/rokpol
podsmażona cebula w krążkach

garść rukoli
Na ciasto tradycyjnie przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!!!) wodzie, dodajemy łyżeczkę wody i łyżkę lub dwie mąki, mieszamy, zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy zaczyn z resztą mąki i solą, dodajemy oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, formujemy w kulę i zostawiamy w naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę (może być mniej).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozkładamy (możemy zrobić to ręcznie lub wałkiem) formujemy grubsze brzegi. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z czosnkiem i ziołami, smarujemy nim środek pizzy. Na kropli oleju szklimy krążki cebuli, po czym wykładamy je na sos. Ścieramy żółty ser na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli i ser camembert. Na sam koniec kruszymy roqueforta. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut (do rozpuszczenia serów i przyrumienienia się brzegów).

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Piotr26/3/12

    Moja ulubiona i trochę wymarzona pizza, bo nigdy jej w wersji domowej nie jadłem. Pozdrawiam Agato

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic trudnego, leć do sklepu i kup każdy ser, który wpadnie Ci w ręce! :) Pizza prosta jak zawsze :) Pozdrawiam również

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda :) Jestem fanką serów i uwielbiam pizze biancę więc przy okazji wypróbuję taką wersję pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam białą pizzę... Miła odmiana dla smaku, który dobrze znamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata! Dla tej pizzy jestem w stanie pędzić do Ciebie nawet teraz, tylko obiecaj, że przynajmniej połowę mi odłożysz;P
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, jakbym miała chociaż jeszcze kawałek - chętnie podzieliłabym się! :)

      Usuń
  5. Pizza wygląda fenomenalnie, aczkolwiek niestety nie jest dla mnie, bo nie jestem w stanie przemóc się i przekonać do serów pleśniowych. Z drugiej strony jednak domyślam się, że moja mama byłaby w siódmym niebie, gdybym jej taką pizzę podała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, bo one nadają najwięcej smaku tej pizzy! :( No ale chociaż mama, trzeba spróbować!

      Usuń
  6. Agato, Twój blog jest śliczny. Chyba odwiedzam go po raz pierwszy. Zauroczył mnie jak na czarownicę przystało. :)
    A wracając do pizzy. Pizza bianca ciekawi mnie czy "nasze" rodzime cebularze mogłyby być tak określone. Poszukam , posprawdzam.
    Pozdrawiam
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! bardzo miło mi to słyszeć :) W sumie to chyba takie bianca pizzerinki? :)

      Usuń
  7. Nigdy takiej nie robiłam, wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm, przepyszny blog, będę zaglądać i się inspirować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie Ci wyszła ta pizza :) jest jedną z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)