Makaron z łososiem w śmietanie

5/14/2012 Agata 39 Comments


Prosty i pyszny sposób na obiad z łososiem. Sos ma fajny, orzeźwiający, cytrynowy smak. Polecam gorąco. Robiliśmy go w leniwe, majowe popołudnie. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :)


 Potrzebujemy:

350 g fileta z łososia
1 cytryna (sok wyciśnięty)
150 ml śmietany 12% (lub 18%)
1 jajko
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz

500g makaronu (świderki, penne etc.)


1.Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Filet z łososia kroimy na małe kawałki, które gęsto skrapiamy połówką (wcześniej zrolowanej) cytryny.
3. W miseczce śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem, posiekanym koperkiem, oregano, solą, pieprzem i połową porcji posiekanej natki pietruszki.
4. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kawałki łososia, podgrzewamy na średnim ogniu, po chwili skrapiamy resztą soku z cytryny.
5. Zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszamy mięso z łososia.
6. Gdy zobaczymy, że nabrało już pastelowo-różowej barwy wykładamy na patelnię śmietanę z jajkiem i przyprawami.
7. Mieszamy, zostawiamy na ogniu na około 5-7 minut.
8. Smakujemy i przyprawiamy do smaku. 
9. Podajemy z makaronem, oprószamy natką pietruszki.


Smacznego! :)

A tutaj inny pomysł na makaron z łososiem, tym razem wędzonym (kliknij na obrazki):


i grillowanym z pesto pietruszkowym


39 komentarzy:

  1. No i to jest coś! :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, to jest coś! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Anonimowy14/5/12

    Pięknie wygląda, jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia!!! Jedzonko na nich wygląda niezwykle smakowicie :D
    Serdecznie zapraszam do mnie (oczywiscie w chwili wolnego :)) http://pod-czworka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Marlena14/5/12

    Piękne danie, uwielbiam makaron, ale z łososiem nigdy nie podawałam, kupiłam w Lidlu świeżego łososia i nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, teraz wiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka uczta to istna rozkosz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i owszem, z winem to już w ogóle :)))

      Usuń
  6. Tomasz Kuchenny15/5/12

    ŁOSOŚ! Tak, jutro chcę mieć łososia na obiad. Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smacznego życzę, rób koniecznie! :)

      Usuń
  7. Łosoś, makaron, śmietana - to coś co lubię :) Jak zobaczyłam ten przepis, to śmiać mi się zachciało, bo u mnie bardzo podobnie. Choć łosoś wędzony i wsparty szałwią z chili. Ale makaronu i śmietany nie zabrakło. I gratuluję pięknych zdjęć, ja dopiero się uczę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest zawsze kwestia wprawy :))) dziękuję serdecznie i też pozdrawiam!

      Usuń
  8. Oj tak, świetne połączenie :) pewnie można do tego dorzucić kapary dla vavavoom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno można, tylko że ja nie znoszę kaparów, hihihi :P

      Usuń
  9. No tak klasyczne połaczenie, a do tego smakowite zdjecia - to zawsze sie sprawdza:)
    Zostanę na dłuzej, mozna?

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo dobre, dziękuję za natchnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy, polecam się na przyszłość! :)

      Usuń
  11. Anonimowy17/7/12

    Zrobiłam dzisiaj i niestety śmietana się zwazyla i wyszło kwaśne. Nie wiem co zrobiłam nie tak. myślałam że sosik wyjdzie aksamitny. :(:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A którym momencie się zważyła? Już po wrzuceniu na patelnię? Może wtedy jeszcze sok z cytryny nie wsiąkł całkowicie w łososia? :(

      Usuń
  12. Elovatek2/8/12

    Tak zaraz po wrzuceniu, tak też myślałam że to przez sok, albo i śmietana była nie taka.
    Trudno, to nie wyszło ale reszta przepisów jest świetna. Jestem fanką Twojej strony!!!
    Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe :):):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy21/8/12

    A czy można użyć wędzonego łososia zamiast świeżego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale nigdy nie smażyłam wędzonego łososia :)

      Usuń
    2. http://czarownica-agata.blogspot.com/2013/01/makaron-z-wedzonym-lososiem.html

      Przepis na makaron z wędzonym łososiem!

      Usuń
  14. Anonimowy25/10/12

    Dobra jutro robię dam znać jak wyszło!!!!
    Ciekawe czy dzieciakom zasmakuje???
    Chyba zamienię rurki na pasta fresca papardele...zobaczymy...

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy15/12/12

    Jedzonko BOSKIE przed chwilą skonczylismy;) tylko ją dałam śmietanę 30% i podałam z sałatą z czosnkiem z zależy ziolowej i sosem włoskim z knora;)
    Stronią ta jest już w moich ulubionych, więc będę tu częściej bywać szukając inspiracji :)
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy26/2/13

    ja dodaję serek Mascarpone, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy1/6/13

    Mniam! Właśnie zjedliśmy na obiad :) Mąż mówił że o czymś takim właśnie myślał :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy18/8/13

    Właśnie wcinam - pyszne. Polecam na letni obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy9/12/13

    Pychota

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy19/9/14

    to wino to chyba chardonnay ze 101win lub winezja

    OdpowiedzUsuń
  21. Sprawdziłem ten przepis, jest smaczny. Jedyna uwaga to zamiast całego jajka należałoby użyć tylko żółtka, ponieważ białko powoduje grudki. No i oczywiście autor sił pomylił z dwoma łyzkami oregano lub ziołami prowansalskimi, jest niejednoznacznie. Polecm, naprawdę szybkie i dobre danie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy29/1/15

    Zioła prowansalskie czy oregano ma być 😊?

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy30/3/16

    lepszy swiezy wiaodmo

    OdpowiedzUsuń
  24. Jadłam bardzo podobna wersję, ale bez natki pietruszki. Koperek mi bardzo dobrze pasował, następnym razem spróbuję i z natką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)