Pasta z krewetkami i cukinią

7/06/2012 Agata 8 Comments


Idealny lipcowy obiad. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na krewetki, ale przyrządzone w prosty, domowy sposób. Przygotowanie patelni z tym daniem zajmuje 15 minut. Na zielono: mamy tutaj cukinię, pora, sporo czosnku, natki pietruszki i świeżego oregano.
Jeju, obiecuję sobie, że kiedyś będę miała ogródek ze świeżymi ziołami, albo chociaż parapet pełen doniczek z każdym ich gatunkiem. Niby nic, ale w ciągu ostatniego roku zabiłam jakieś 12 doniczek bazylii, więc teraz z uwagą i troską przyglądam się mojej mięcie. Jak na razie odważnie rośnie.


Potrzebujemy:
300g makaronu świderków
250g krewetek koktajlowych (świeżych lub mrożonych)
1 mała cukinia
1 por
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
świeże oregano
zioła prowansalskie
pieprz, sól

Gotujemy makaron aby był al dente. Cukinię tniemy w paski, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Pora kroimy i oddzielamy od siebie "kółka". Oliwę z oliwek podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy na nią cebulę, aby się zeszkliła. Następnie por, cukinię i na koniec czosnek. Podgrzewamy jeszcze około 1-2 minut, przyprawiamy ziołami i pieprzem, zwiększamy ogień i po pół minucie wrzucamy krewetki. Przyprawiamy wg uznania. Uwaga: krewetki smażymy nie więcej niż 3 minuty! Następnie wykładamy makaron, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i świeże oregano. Podajemy od razu.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Anonimowy6/7/12

    wow, jak to pieknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto, minimalistycznie, pysznie.
    lekko.
    idealna pasta na panujące upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak, na nic innego nie mam siły :)))

      Usuń
  3. Tomasz Kuchenny7/7/12

    moje ulubione

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)