Pomysł na prosty obiad: naleśniki z mięsem

12/09/2012 Agata 7 Comments



Czasami jest tak, że jesteśmy zabiegani i nie chce wymyślać się nam wyszukanych i wyrafinowanych posiłków. Dla mnie zawsze dobrym patentem na taki humor są naleśniki z mięsnym farszem, nie dość, że sycące to jeszcze nie są aż tak banalne. Ich wielką zaletą jest to, że zawsze możemy zmienić pomysł na farsz i komuś zaserwować je na słodko, na przykład z kremem czekoladowym. 
Żeby było trochę trochę inaczej niż zawsze do mojego ulubionego ciasta naleśnikowego z przepisu Pascala Brodnickiego dodałam olej z prażonych orzechów laskowych, (dostałam go w Lidlu, seria DeLuxe) fajnie wzbogacił smak, polecam :-)





Naleśniki (ok. 12 sztuk):
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki stołowe oleju z prażonych orzechów laskowych
pół łyżeczki soli

1.Miksujemy ze sobą wszystkie składniki.
2. Równomiernie smarujemy ciastem rozgrzaną teflonową patelnię.
Staramy się nie używać oleju do smażenia (jest w cieście).


Farsz:
pół kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 puszka pomidorów w całości
zioła prowansalskie
mieszanka ostrych przypraw
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

na górę:
sos czosnkowy
sos curry

1.Na odrobinie oliwy szklimy cebulę, dodajemy mięso i czekamy aż zmieni swój kolor.
2. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, pomidory z puszki oraz przyprawy (ostrą mieszankę, zioła prowansalskie, sól, pieprz).
3. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na kilka minut (aby sos odparował).
4. Na środku naleśnika wykładamy po dużej łyżce farszu i składamy w kwadrat. Górę smarujemy sosem.

Podajemy od razu, ale odgrzewane są równie dobre! :)




Smacznego!


7 komentarzy:

  1. mniam! lubię proste dania pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/12/12

    coś czego właśnie szukam, dzisiaj zrobię, super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tomasz Kuchenny10/12/12

    o, lubię robić taki obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wytrawne nalesniki, to jest to co uwielbiam!:) od jakiegoś czasu marzą mi się takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wytrawne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy15/12/12

    czegoś takiego szukałam, super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)