Crumble na lato

6/19/2012 Agata 17 Comments

Mój absolutnie ulubiony patent na letnie owoce. Nic nie smakuje lepiej niż gorące truskawki, jagody, borówki schowane pod chrupiącą kruszonką podane z lodami waniliowymi. W czerwcowy wieczór nic, serio! Przygotowanie całości zajmuje dosłownie chwilę. Deser jest o tyle ciekawy, że idealnie bazuje między słodkim, a kwaśnym smakiem. Przygotowujemy go w klasycznym naczyniu żaroodpornym (ja wykorzystałam pokrywkę) lub innym przygotowanym na wysokie temperatury. Co do jagód, znalazłam pełen ich słoik z poprzedniego lata. Do tego deseru możemy wykorzystać wszystkie owoce jakie przyjdą nam do głowy.
Polecam GORĄCO :)

PS. Tutaj przepis na crumble z rabarbarem, sprzed dwóch (jak ten czas leci) lat :)

Potrzebujemy:

300g truskawek (umytych, bez szypułek)
100g borówek amerykańskich
100g jagód 
2 łyżki drobnego cukru

na kruszonkę:
200g mąki
100g miękkiego masła
100g cukru pudru

+masło do wysmarowania naczynia 
lody waniliowe


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego truskawki w ćwiartkach, borówki i jagody. Posypujemy dwoma dużymi łyżkami cukru. Przygotowujemy kruszonkę: do mąki wrzucamy masło w małych kawałkach i cukier puder. Wyrabiamy za pomocą rąk, tak aby powstały małe grudki ciasta. Kruszonką posypujemy owoce i wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Podajemy od razu, jeszcze gorące, np. w kokilkach (wykładamy za pomocą łyżki), z dodatkiem lodów.

Smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na letnie dni:) szybko i efektownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak :) jakby mieć jeszcze takie owoce w zimie...:)

      Usuń
  2. Anonimowy19/6/12

    Obłednie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maria20/6/12

    Jakby ktoś chciał przygotować dla mnie taki mały kubeczek tego crumble... Rozmarzyłam się. Pozdrawiam ciepło...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ktoś się znajdzie, bo to jest deser nawet dla leniuchów ;))

      Usuń
  4. Tak tak tak , crumble jest pyszne, a u Ciebie dodatkowo piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dziękuję :) a, że pyszne to potwierdzam!

      Usuń
  5. owoce lesne pod kruszonka - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Crumble robię praktycznie o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe owoce. Zawsze, po prostu zawsze smakuje wspaniale, a twoje na pewno nie jest wyjątkiem od tej reguły:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, jak już nie ma żadnych owoców wtedy robię po prostu jabłkowe i tak jest pyszne :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. :) właśnie taaaaak. pozdrowienia :)

      Usuń
  8. Przepięknie wyglądają, tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to chodzi! :) cieszę się i pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  9. Pożądam tego cudownego crumble :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)