Grillowany pstrąg z rozmarynem

6/06/2013 Agata 6 Comments



W końcu mamy pogodę na grilla. Nie ma chyba lepszego pomysłu na weekend niż leżakowanie na trawie, przegląd prasy, leniwe sączenie lemoniady i grillowanie. Do tego dobre piwo (uwielbiam ciemne, z małych browarów) i wszyscy są szczęśliwi :) Ostatnio wszędzie widzę pstrągi, są do kupienia w praktycznie każdym markecie, musimy tylko uważać na ich świeżość (nie bierzmy tych z mętnymi oczami). Potem dobra marynata, świeże zioła (zrywanie ich prosto z ogródka jest super) i już, zrobione. W sumie grillowanie ryb nie jest w żaden sposób bardziej skomplikowane niż robienie tego z kiełbasą czy karkówką. Trzeba robić to częściej! :)
Na upartego - jeden pstrąg na jedną głodną osobę, ale w normalnych warunkach naje się nim większa ilość osób.

PS. Już niedługo bloga czeka całkowity redizajn, zajmie się tym super dziewczyna i super graficzka Zuza, zobaczycie! :)



Potrzebujemy:
2 świeże pstrągi wypatroszone 
2 gałązki świeżego rozmarynu
do marynaty użyłam pietruszkowego pesto z większą ilością oliwy niż w przepisie (klik)
folia aluminiowa
sok z połówki cytryny

1. Pstrągi smarujemy marynatą, (jeśli nie chcemy jej użyć wystarczy ryby natrzeć solą i pieprzem) i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
2. Do środka pstrąga wkładamy gałązkę rozmarynu, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Każdą rybę dokładnie owijamy folią aluminiową. 
4. Wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla, grillujemy po 10-15 z każdej strony.
5. Zdejmujemy z rusztu, delikatnie zdejmujemy folię, przekładamy na talerz.








6 komentarzy:

  1. Anonimowy7/6/13

    Uwielbiam ryby z grilla! :) Pieknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasycznie przyrządzona rybka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest prawdziwy smak lata.....:) proszę o mały głosik na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką rybkę z grilla :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy10/6/13

    SUPER! Zrobię taki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio pokochałam pstrąga, także jak tylko zrobi się ciepło o wystawię grilla do ogródka- wypróbuję Twój sposób !
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)